Igra prestolov – skriva sporočilo o podnebnih spremembah?

14. september, 2017
Foto: White Walkers.png | Game of Thrones Wiki | FANDOM powered by Wikia

Vox je pred kratkim objavil zanimivo teorijo glede trenutno najpopularnejše televizijske serije na svetu – Igre prestolov (Game of Thrones). Ta naj bi nosila skrivno sporočilo o podnebnih spremembah.

“Pomislite na Bele hodce,” pravijo v video prispevku, ki so v eni bitki pobili vse. “So nečloveško uničujoča sila, ki med svojim pohodom dobesedno spreminja vreme. Kot podnebne spremembe, so tudi oni grožnja vsem na svetu. Hiše, kraljestva, pa so preveč zaposleni z medsebojnimi boji, da bi se lahko zedinili o skupni grožnji,” nadaljujejo razlago teorije.

earth-1987763_640

Vse tako kot v resnici

Nekateri celo ne verjamejo, da so Beli hodci resnični, prav tako kot nekateri v glavnih vlogah zanikajo njihov obstoj, nekateri v ‘glavnih vlogah’ na svetu zanikajo resničnost podnebnih sprememb. “Vsi vidimo podatke, vsi vidimo že prve posledice v obliki ekstremnih vremenskih pojavov, a da bi pristopili k reševanju problema oz se zavarovali pred grožnjami, bi moralo svetovne velesile stopiti skupaj,” še dodajajo v videu.

Tudi v seriji imamo tiste, ki so jih posledice že prizadele – kot v resnici – najrevnejše prebivalce krajev, ki že trpijo podnebne spremembe. In tiste, ki se borijo za nas na ‘severni steni’ – strokovnjake, ki opozarjajo na resnost ogroženosti.

life-863034_640

Se zavedamo, da ignoriramo grožnje?

Charli Carpenter, politološka znanstvenica z univerze v Massachussetsu, dodaja, da je serija kolektivna akcijska zgodba – Severna stena in sile, ki jih zadržuje, po njenem ponazarjajo zmotno prepričanje, da lahko industrijska civilizacija zdrži proti silam narave.

“Ljudje ob gledanju serije vpijejo na junake, ker ignorirajo grožnjo zombijev, a če so naša grožnja podnebne spremembe, delamo mi enako,” zaključijo.

 

Vir: Vox

(Visited 7 times, 1 visits today)