Ideje za vikend

24. aprila, 2014

Razstava: Velikani Himalaje

Vsi ljubitelji gora in alpinizma si lahko do 11. maja v Mojstrani ogledamo fotografsko razstavo Vikija Grošlja z naslovom Velikani Himalaje. Gre za razstavo fotografij velikanov Himalaje – Everest, K2 – Čogori, Kangčendzenga, Lotse, Makalu, Čo Oju, Daulagiri, Manaslu, Nanga Parbat. Viki Grošelj je zapisal, da mu je bilo dano enajstkrat stopiti na vrhove osemtisočakov in da so poti do njih ter plezanja nanje brez dvoma najpomembnejši del njegovega gorniškega delovanja. Prav zato so velikani Himalaje “glavni junaki” skoraj vseh njegovih knjig in filmov, so tudi glavni junaki aktualne razstave v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.
Do 11. maja, Slovenski planinski muzej, Mojstrana

Nov ekološki vrt vabi na dan odprtih vrat

V soboto, 26. aprila na dan odprtih vrat vabi na novo nastajajoči ekološki vrt, ki je plod sodelovanja podjetja Cvetlična z vrtnarijo Trajnice Carniola. Na ekološkem trajnostnem vrtu se bodo vso sezono vrstile delavnice in izobraževanja. Na vrtnariji Trajnice Carniola bodo predstavili prek 600 vrst in sort okrasnih zelnatih trajnic. Ponudba bo še dodatno okrepljena s širokim naborom zelišč, slovenskimi ekološkimi sadikami zelenjadnic, jagodičjem … Za svetovanje s področja zdravilnih rastlin bo poskrbela gospa Sabina Grošelj iz podjetja Vrt zdravilnih rastlin d.o.o., s svojo pestro ponudbo najrazličnejših unikatnih izdelkov pa se bodo predstavili tudi varovanci iz Centra za varstvo in delo Golovec, Celje.

Od 9.00 do 14.00., natančneje o lokaciji na http://trajnice-carniola.com

Postani ‘delničar’ na kmetiji

Tri kmetije iz Gorenje Trebuše – Kmetija Gačnik, Kmetija Medved in Kmetija Logar – ki so združene pod imenom Ekološka kmetija NašRaj, so se domislile zanimive ideje. Prav vsakdo lahko postane ‘delničar’ njihove kmetije. ‘Kot delničar kmetije ste upravičeni do določenega dela pridelkov kmetije, odvisno od vašega vložka,’ so zapisali v predstavitvi. Posameznik tako lahko pomaga na kmetiji, posvoji oslička, kozo ali kravico oziroma donira ekološko seme. V zameno je deležen pridelka s kmetije. Lansko leto je kmetija dobila že prve delničarje, ki so pomagali saditi česen in tako bodo upravičeni do dela pridelka. Ekološka kmetija NašRaj se nahaja na višini 920 metrov, ukvarjajo pa se z ekološko pridelavo zelenjave, z ekološko vzrejo koz, oslov in krav, s pridelavo sadja in zelenjave, s kulinariko. 

Več informacij na http://kmetijanasraj.net

(Visited 7 times, 1 visits today)