Hrastoveljski Mrtvaški ples v Atlas Obscuri

2. marca, 2018
Foto Jaka Ivančič, vir: STO

Pred dnevi se je novinar ameriškega medija Atlas Obscura mudil v Sloveniji, kjer so ga navdušile freske v hrastoveljski cerkvi. Mrtvaški ples je predstavil v članku na spletni strani Atlasa Obscure. “Stene srednjeveške cerkve so prekrite s popolnoma ohranjenimi freskami, med katerimi je nedotaknjen primer Mrtvaškega plesa,” je zapisal uvodoma.

Cerkve Svete trojice v Hrastovljah iz 12. stoletja je bila utrjena v 16. stoljetju za obrambo pred turškimi vpadi. “Obrambni zid, ki obkroža cerkev, jo hkrati tudi zakriva – z razdalje nad njim vidimo le vrh zvonika. V notranjosti skriva čudovito skrivnost,” je še poudaril.

 

Freske prekrivajo vse stene in strop

Skoraj popolnoma ohranjene srednjeveške freske, ki prekrivajo skoraj vse stene in strop cerkve, so odkrili leta 1949. Umetniško delo je bilo končano 1490. leta in od takrat ostaja nespremenjeno. Med poslikavami je redek primer Mrtvaškega plesa, pri čemer pravzaprav ne gre za ples, pač pa za sprevod enajstih parov, ki jih sestavlja po en predstavnik človeštva (od otroka, berača, trgovca, do kralja in papeža) in po en okostnjak, ki se pomikajo proti odprtemu grobu. Ikonografski motiv opozarja, da bomo vsi umrli, ne glede na starost in stan.

Med poslikavami je opazil tudi napise v glagolici, priporočil pa še nakup lokalnega vina in olivnega olja.

 

Vir: Atlas Obscura, dedi.si

(Visited 14 times, 1 visits today)