Green Light World Flight: Lenarčič nadaljuje pot nad Sredozemljem

6. april, 2017
Foto: Green Light World Flight

Včeraj zjutraj je slovenski biolog, fotograf in okoljevarstvenik Matevž Lenarčič po nekajdnevni pavzi in ob primernem vetru poletel z letališča Cagliari na Sardiniji proti Cipru, s čimer nadaljuje letošnjo misijo Sredozemlje 2017.

Za podatke o vremenu in usmerjanju nadaljnjega poteka Lenarčičeve misije skrbi član ekipe Green Light World Flight, vremenoslovec Andrej Velkavrh.

Črni ogljik iz Afrike nad Sredozemljem in Alpami

Z misijo želi ekipa Green Light World Flight ugotoviti, kako resno in nevarno je onesnaževanje, ki ga nad Sredozemljem in Alpami povzročata črni ogljik iz Afrike in saharski pesek, ki po mnenju glaciologov resno ogrožata življenjsko dobo alpskih ledenikov.

Dosedanje meritve so pokazale zelo visoke koncentracije črnega ogljika in saharskega peska na območju med Malto in Tunizijo ter občasno tudi na poti od Malage do Sardinije. Vodja znanstvenega dela misije dr Griša Močnik je ocenil, da so prvi rezultati meritev v skladu s pričakovanji in potrjujejo upravičenost misije.

Do Cipra, nato pa na Korziko

Današnja pot od Sardinije, kjer je Lenarčič pristal prejšnji ponedeljek, čez Malto do Cipra, je dolga več kot 4000 kilometrov. Končna postaja je letališče v kraju Pafos, kjer bo Lenarčič prenočil, nato bo v četrtek letel od Cipra do Korzike in s tem zaključil misijo nad Sredozemljem. V nadaljevanju bo meril onesnaženost zraka nad Alpami in Srednjo Evropo, ko bodo nad tem območjem zapihali južni vetrovi.

 

(Visited 8 times, 1 visits today)