Gostujoča kolumna: Regratov med v resnici ni med!

29. april, 2018

Berem objave o pripravi ‘regratovega medu’ in imam pulz nekje nad krošnjami smreke … Vsakemu posebej pohvala, da ga pripravlja, ampak čemu vse bomo še rekli ‘med’? Dragi moji, to je marmelada.

Po definiciji je med: ” … sladka in židka tekočina, ki jo čebele in druge žuželke proizvajajo iz cvetličnega nektarja (medičine) ali iz mane, ki jo izločajo kljunate žuželke (uši, …). Čisti med ne sme vsebovati nobenih dodatkov, denimo vode ali drugih sladil”

Torej kopice sladkorja, v katerega namočimo cvetove, zagotovo ne moremo enačiti s čebeljim produktom – še če vanj namočimo par čebel ne. No, razen da smo mi po novem žuželke, ki ga proizvajamo skladno z definicijo. A se spet zalomi pri ‘iz nektarja’….

V časih, ko se slovensko čebelarstvo bori za ohranitev ene najstarejših obrti, ko izumirajo slovenske čebele, imenovane ‘krajnska sivka’, in ko se police polnijo z nadomestki iz tujine, ki so polni dodanega sladkorja in barvil… je minimum, ki ga lahko naredimo, da ne poimenujemo med vsakega zvarka, ki diši po sladkorju. Obstaja razlog, da ima ‘pravi med’ ceno nekje nad 10 evrov, da se strdi na hladu in vas po njem ne ‘peče zgaga’ ter da se nikoli ne pokvari. Kakršno koli odstopanje namreč pomeni, da ste zavestno ali ne, pristali na ‘ponaredek’… in zanj je brez pomena, da ‘googlate’ pozitivne lastnosti. Kajti te lahko v tem primeru iščete samo z iskanjem ‘zakaj je zdrav obdelan sladkor’. Edini regratov med bi bil, če bi čebele nabirale le iz regratovih cvetov… a je to nemogoče, saj takrat travniki in vrtovi buhtijo od vsega cvetja.

In za tisti kilogram medu, z oznako ‘slovenska čebela’, pri katerem ob pogledu na ceno zmajujemo z glavo, češ, ‘požrešni čebelarji’ – morajo čebele preleteti dolžino, enako kot bi obkrožile Zemljo, sesti na več kot 5 milijonov cvetov; upoštevajmo še, da čebele delavke ne živijo več kot šest tednov.

Regratov ‘med’ je pravzaprav marmelada oz džem ali sirup. Veliko veselja pri pripravi želim vsem, le malce spoštovanja do poimenovanja… Ni vse zlato, kar se sveti. In ni vse med, kar je sladko in tekoče!

 

Ninna Kozorog

(Visited 5 times, 1 visits today)