Festival za tretje življenjsko obdobje letos poudarja pomen prenašanja izkušenj med generacijami

27. septembra, 2016

<![CDATA[V ljubljanskem Cankarjevem domu se bo od 28. do 30. septembra odvijal že 16. Festival za tretje življenjsko obdobje F3ŽO.
Festival v letošnjem letu poudarja pomen digitalnega medgeneracijskega povezovanja, pomen ohranjanja talentov starejših za širšo družbo in prenašanje izkušenj na mlajše generacije ter varnost starejših v prometu. V letošnjem letu bo festival gostil tudi Slavnostno akademijo ob 70-letnici delovanja ZDUS.

V Sloveniji v letu 2015 rojen deček lahko pričakuje, da bo živel 77,5 leta, deklica, rojena v Sloveniji v istem letu, pa 83,5 leta.
(Vir: SURS)

Festival ponuja vrsto različnih aktivnosti – obiskali bomo lahko predavanja in delavnice, si ogledali nastope, nabrali informacije in opravili sejemske nakupe na razstavnih prostorih.
Predstavitev e-storitev
Na letošnjem festivalu bomo obiskovalci lahko spremljali predstavitev e-naročanja, e-storitev in e-portalov. Na skupnem prostoru ministrstev bodo na voljo informacije, kot na primer:

  • vpis v zemljiško knjigo;
  • raba centralnega registra oporok;
  • predstavitev 25 različnih vlog, med drugim tudi za vojne veterane in žrtve nasilja;
  • možnost oddaje anonimne elektronske e-prijave kaznivih dejanj;
  • predstavitev e-portalov za iskanje informacij, novic, dogodkov in knjig s področja kulture
  • in še veliko drugega.

Okrogle mize in predavanja na temo staranja družbe
Strokovni del festivala bo velik poudarek dal strategijam aktivnega staranja, dolgožive družbe in odzivanju na demografske spremembe.  Na programu so okrogle mize in razprave o strategijah dolgožive družbe, vključujoč program dolgotrajne oskrbe, predstavljene bodo dobre prakse v Sloveniji, velik poudarek bo na digitalnem medgeneracijskem povezovanju. V letošnjem letu pa bo strokovni program festivala namenjen tudi ustvarjalnosti starejših pod geslom Talent se ne stara.]]>

(Visited 5 times, 1 visits today)