Festival kave in kavarniške kulture na Ptuju

28. septembra, 2016

<![CDATA[1. oktobra, ko se obeležuje Mednarodni dan kave, se bodo na festivalu Ptujske zgodbe o kavi v Dominikanskem samostanu na Ptuju predstavili izbrani slovenski pražarji, ponudniki kavnih napitkov in delikates, obiskovalcem bodo na voljo bariste, pražilci in strokovnjaki za kavo z nasveti za popolno skodelico, strokovna predavanja tako za laično javnost kot za predstavnike gostinske stroke.
Festival kave in kavarniške kulture spaja zgodovinske, kulturne, družbene in kulinarične elemente kave ter podaja njen obredni značaj kot medij za druženje.

Foto:  Arhiv festivala Ptujske zgodbe o kavi
Foto: Arhiv festivala Ptujske zgodbe o kavi

V letu 2015 je začel kot prvi tlakovati novo vsebino v slovenskem festivalskem prostoru. Kot pravi ustanoviteljica in idejna vodja, Helena Ajdnik, bo festival letos doživel kreativno in inovativno nadgradnjo: »Dogodek bo postal tradicionalni letni festival na ravni mesta Ptuj s povezovanjem v Sloveniji in v mednarodnem prostoru. Cilj festivala je vzpostaviti festivalsko blagovno znamko, ki bo Ptuju, okolici in širšemu prostoru ponudila novo vsebino za druženje, predstavila pomen kavarniške kulture in tradicije praženja kave, pomagala v prizadevanjih za promocijo mesta, skozi številne aktivnosti izobraževala o kavi, njenem pomenu za človeka, družbo in okolje ter promovirala kavarniško kulturo.«
Katja Turk Escobar bo v potopisu predstavila svojo kavno zgodbo, na ogled bo razstava Jožef Kiperz (1741–1819) in začetki kavarništva na Ptuju, ki je ob prvem festivalu nastala v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom Ptuj.

Repair Cafe
Eden izmed dogodkov, ki potekajo v okviru tega projekta, je promocija popravil v okviru prvega slovenskega Repair Caféja. Ta spodbuja povezovanje, obujanje tradicije, popravila izdelkov, poudarja pomembnost zelenih delovnih mest, izmenjavo izkušenj in dobrih praks ter ohranjanje tradicije in kulturne dediščine.

Festivalsko dogajanje bo zaključilo odprtje razstave Skodelica kave, avtorja Boštjana Bračiča, ki bo v Dominikanskem samostanu na ogled do 8. oktobra.]]>

(Visited 11 times, 1 visits today)