Ferate, zavarovane plezalne poti, vse bolj popularne tudi pri nas

24. avgusta, 2017
Foto: vodnistvo.si

Konec poletja gremo ponavadi radi tudi v hribe. Nekateri raje izberemo lažje gorske poti, sprehod po planinah in gozdovih, drugi pa se želijo preskusiti v malo bolj zahtevnih turah s pridihom adrenalina.

Klini, jeklenice, osebna varnostna oprema …

Predvsem v zadnjem času so vse večim zanimive ferate oziroma zavarovane plezalne poti po visokogorju. Zavarovana plezalna pot je precej zahtevna planinska pot, pri kateri si za napredovanje navzgor pomagamo z rokami, nogami ter tehničnimi pripomočki in varovali. Med varovala spadajo klini, skobe, umetni stopi in jeklenice. Plezalci morajo biti opremljeni tudi z osebnimi tehničnimi pripomočki, med katerimi so samovarovalni komplet, plezalni pas, čelada in rokavice. Namen zavarovanih plezalnih poti je omogočiti dostop do vrhov po stenah tudi planincem brez alpinističnega znanja.

Foto: vodnistvo.si
Foto: vodnistvo.si

Športne ferate za ‘turiste’

Klasične zavarovane plezalne poti so najbolj razširjene v Dolomitih, Avstriji, počasi pa se začenjajo pojavljati tudi pri nas. Športne ferate so namenjene predvsem turistom, saj so opremljene le z jeklenico, medtem ko so klini ali skobe namenjeni le počitku in ne plezanju navzgor. Jeklenica je napeta po gladki navpični skali, stopov pa praktično ni. Pri napredovanju moramo tako uporabiti lastno moč in trenje.

Ekstremne ferate so podobne športnim le da so speljane še po zahtevnejših mestih ali previsih. Poleg jeklenic so nad prepadi začeli napeljevati tudi žične mostove in so med vsemi potmi najzahtevnejše.


Več na vodnistvo.si, kjer organizirajo tudi tečaje za ferate.

(Visited 157 times, 1 visits today)