Evropska destinacija odličnosti 2018 je Vroclav!

8. februar, 2018
Foto: Lukasz Stefanski

Danes so v okviru natečaja za Evropsko destinacijo odličnost razglasili poljsko mesto Vroclav kot najboljšo destinacijo leta 2018.

Za ta laskavi naziv se je letos potegovalo 20 destinacij, a je 320.793 glasov odločilo, da bo ta naziv letos pripadel poljskemu Vroclavu.

Foto:  Dariush M
Foto: Dariush M

Projekt Evropske destinacije odličnosti (European Destinations of Excellence) spodbuja razvoj trajnostnega turizma v Evropi in v ospredje postavlja manjše, a zanimive destinacije, ki ponujajo pristna doživetja in omogočajo odkrivanje bogate lokalne turistične ponudbe. V mrežo se vsaki dve leti vključijo nove destinacije – zmagovalke, ki se lahko pohvalijo z najbogatejšo turistično ponudbo glede na tematiko, ki se spreminja z vsakim razpisom. Razpis letos poteka že devetič. Za laskavi naziv pa se je tokrat potegovalo tudi slovensko mesto, Bohinj.

lake-bohinj-305981_960_720

Vroclav (šlezijsko Wrocuaw, poljsko Wrocław, nemško Breslau, češko Vratislav) je največje mesto v Šleziji (Poljska) in rečno pristanišče na reki Odri. 

Namen mreže Evropskih destinacij odličnosti je povečati prepoznavnost nastajajočih evropskih destinacij, olajšati izmenjavo dobrih praks po vsej Evropi in spodbujati sodelovanje med izbranimi destinacijami, ki se nahajajo v 27 državah članicah EU in v državah kandidatkah. Njihova ključna značilnost jezavezanost k socialni, kulturni in okoljski trajnostnosti.

Destinacije iz Slovenije so se za naziv evropske destinacije odličnosti prvič potegovale v letu 2008. Do zdaj je naziv odličnosti prejelo sedem slovenskih destinacij, štirinajst pa se jih je uvrstilo v finale izbora.

 

 

(Visited 8 times, 1 visits today)