Evropa bo prevzela vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam

2. junij, 2017

Evropski komisar za podnebne ukrepe in energijo Miguel Arias Cañete je po napovedi ZDA o odstopu od pariškega podnebnega sporazuma povedal, da je to žalosten dan za svetovno skupnost, saj je ključna partnerica obrnila hrbet boju proti podnebnim spremembam. EU globoko obžaluje enostransko odločitev Trumpove administracije.

Komisar je poudaril, da pariški sporazum ustreza svojemu namenu in da bo obstal. Svet se lahko zanese na Evropo, da bo prevzela vodilno vlogo pri boju proti podnebnim spremembam. Okrepila bo obstoječa partnerstva, tudi z ameriškimi podjetji, državljani in skupnostmi, ki so izrazili podporo pariškemu sporazumu, ter si prizadevala skleniti nova zavezništva, da bomo lahko kos enemu največjih izzivov naše dobe.

Evropa in Afrika potrdili trdno zavezo

Evropska unija in Afriška unija pa sta v skupni izjavi potrdili trdno zavezo popolnemu izvajanju pariškega sporazuma ter pozvali vse partnerice, da ohranijo zagon iz leta 2015. Pred novembrskim zasedanjem COP23 si bosta prizadevali za dokončanje delovnega programa pariškega sporazuma. Podnebne spremembe in obnovljive vire energije bosta obravnavali tudi na prihajajočem vrhu Afrika-EU v Abidžanu 29. in 30. novembra, ki bo priložnost za potrditev solidarnosti z najbolj ranljivimi.

 

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji

(Visited 6 times, 2 visits today)