Eksotične rastline kot spominek predstavljajo tveganje

13. avgusta, 2017

V zadnjem času se, kot poroča Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, povečuje pojavnost novih rastlinskih škodljivih organizmov na območjih, kjer jih prej ni bilo. Rastline lahko zbolijo zaradi virusov, bakterij in gliv, ali pa jih napadejo škodljivci: velike in majhne živali, kot so žuželke, pršice in ogorčice. Mnoga od teh zadnjih širjenj bolezni so posledica hitro naraščajočega mednarodnega trgovanja in medcelinskih potovanj.

S ciljem zmanjševanja tovrstnih vnosov je Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) pričela z akcijo ozaveščanja mednarodnih potnikov o tveganju za zdravje rastlin, kadar prinašajo preko meja Evropske unije žive rastline ali njihove proizvode.

UVHVVR: “Potniki bi se morali zavedati, da ob povratku iz eksotičnih dežel zaradi radovednosti, kaj bo doma zrastlo iz skrivaj prinesenega gomolja, korenike ali vejice, lahko ogrožajo zdravje rastlin v deželi, kjer živijo!”

Rastlinske pošiljke ogrozile stoletne oljke v Italiji

Slovenija se pridružuje drugim evropskim državam pri preventivnih aktivnostih za preudarno ravnanje pri vnosu nepreverjenih rastlin in s tem za preprečevanje opustošenja, kot smo mu na primer priča na jugu Italije, kjer propadajo stoletne oljke.

Več o omejitvah vnosa rastlin v državo TULE.

Z UVHVVR bodo turistične destinacije, kjer je večja frekvenca gostov iz tujine, prejele spletni anketni vprašalnik z vabilom k sodelovanju pri ozaveščanju mednarodnih potnikov glede prenosa rastlin in rastlinskih proizvodov v potniški prtljagi. Vprašalnik je namenjen turističnim organizacijam, poslovnim subjektom in posameznikom, ki bi hoteli sodelovati v akciji za dvig ozaveščenosti ob vnosu osebnih pošiljk rastlin in proizvodov rastlinskega izvora.

netvegajte

Zanašajo se na dobro sodelovanje s carino

Preko izbranih turističnih destinacij in organizacij bo tudi v javnost posredovano gradivo z informativno vsebino o tveganjih, ki jih predstavljajo eksotična semena, deli rastlin, pa tudi plodovi in neobdelani leseni izdelki, prineseni v potniški prtljagi z medcelinskih potovanj. “Pri ciljnem informiranju se zanašamo tudi na dobro sodelovanje s carinskimi organi na mejnih vstopnih točkah, kot tudi z občinami z razvito mednarodno turistično dejavnostjo,” zaključujejo na UVHVVR.

 

Vir: uvhvvr.gov.si

(Visited 148 times, 1 visits today)