Dve leti Večgeneracijskega centra Skupna točka

26. februar, 2019
Foto: ZPM Moste Polje

Večgeneracijski center Skupna točka v februarju obeležuje drugo obletnico delovanja. Po dveh letih so centri, ki delujejo na petih lokacijah, dobro sprejeti v lokalnih okoljih ter predstavljajo točko združevanja, saj jih obiskuje že skoraj 8.500 ljudi. Vodje centrov pripravljajo pester dnevni program, ki je namenjen različnim starostnim skupinam, čisto vse delavnice pa so brezplačne. Kljub sofinanciranju Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada ter podpori občin pa morajo centri iskati dodatne vire za izvajanje kakovostnih programov.

V dveh letih je delavnice v sklopu VGC Skupna točka obiskalo že skoraj 8.500 ljudi. Na 5 lokacijah v Osrednji Sloveniji ustvarjajo brezplačne delavnice za različne starostne skupine.

5 lokacij – 180 zaposlenih in prostovoljcev – prek 700 delavnic

Večgeneracijski center Skupna točka delujena 5 lokacijah: dva sta v Ljubljani – sedež je v Mostah, delavnice pa potekajo tudi na sedežu Slovenske filantropije na Viču – po en pa še na Vrhniki, v Grosuplju ter v Logatcu v sklopu Hiše sadežev družbe. Zaposleni in prostovoljci, ki jih je od začetka projekta že skoraj 180, si prizadevajo za kakovostne vsebine, ki jih prilagajajo uporabnikom in njihovim potrebam.  Do sedaj so skupno izvedli že več kot 700 različnih brezplačnih aktivnosti in dejavnosti, kot so telesna vadba za starejše, kuharske delavnice, neformalno druženje za starostnike in otroke ter mladostnike, delavnice za zdrav način življenja …

Foto: ZPM Moste Polje
Foto: ZPM Moste Polje

Izvajajo tudi učno pomoč za šolarje, brezplačne tečaje slovenščine ter podporne skupine za iskalce zaposlitve in druge ranljive skupine. Aktivnosti so se do sedaj izkazale za zelo uspešne in priljubljene, saj jih je obiskalo že skoraj 8.500 ljudi.

Pri izvajanju aktivnosti in delavnic sodelujejo s 33 zunanjimi strokovnjaki in predavatelji, ter več kot 40 organizacijami, kot so vrtci, osnovne in srednje šole, zdravstveni domovi, lokalna društva, različne nevladne organizacije in drugi.

Danes uspešni, a brez pomoči donatorjev ne bi šlo

»Začetki so bili težki, danes pa so Večgeneracijski centri Skupna točka že zelo uspešni. Dosegli smo, da nas uporabniki obiskujejo redno, trudimo se jim ponuditi raznovrstne aktivnosti, a brez pomoči donatorjev to ne bi bilo mogoče. Vse aktivnosti temeljijo na vsebinah, ki naše uporabnike opolnomočijo s ciljem, da jim bo lažje skozi življenje in po zahtevah razpisa morajo biti vse aktivnosti brezplačne,« poudarja Tanja Petek, sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in vodja VGC Skupna točka v Mostah. In dodaja: »To, da ljudje centre obiskujejo vsakodnevno, nas navdaja z optimizmom. Tako vemo, da delamo dobro in veseli smo, da nam ljudje zaupajo,«.

Centri se predstavljajo tudi na raznih zunanjih dogodkih in se vključujejo v nacionalne projekte. Delovanje Večgeneracijskih centrov Skupna točka od vsega začetka krepi socialno vključenost, širi socialne mreže uporabnikov in jih povezuje z namenom dviganja ravni kakovosti življenja posameznikov. Prav vsi pa si želijo, da se tako nadaljuje tudi naprej.


Več informacij na:  Večgenaracijski center Skupna točka

(Visited 5 times, 1 visits today)