Duševne stiske med prazniki

22. december, 2017

“Pregovorno »veseli december«, ko nam različni družabni dogodki in prireditve ter medijska sporočila nalagajo že skoraj dolžnost do veselja, druženja in obdarovanja, je lahko za marsikoga mesec, v katerem občuti stisko,” v teh dneh poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Stiske med prazniki se lahko pojavijo iz različnih razlogov – od tega, da svojim bližnjim zaradi finančne stiske ne zmoremo kupiti darila, do tega, da se počutimo osamljeni in pozabljeni. In prav slednje, občutek osamljenosti, se ravno zaradi praznikov lahko še poveča. !V prazničnem času namreč razlika med nekom, ki ima bližnje (prijatelje, svojce), in tistim, ki jih nima, postane še bolj očitna in razvidna. Tako navzven (osamljeni nimajo priložnosti za druženje) kot tudi v doživljanju. Medtem ko se drugi ob zaključevanju leta in bližajočih se praznikih bolj intenzivno družijo s prijatelji ali svojci, osamljena oseba še bolj občuti kar ji manjka – pogreša bližino drugih in še bolj občuti ne-pripadnost kot sicer,” dodajajo na NIJZ.

NIJZ: Osamljen človek se bo v tem času lahko počutil še bolj osamljenega.

Namenimo pozornost – s svojo prisotnostjo

Zato dodatna pozornost in naklonjenost v prazničnem času (pa tudi sicer) nista nikoli odveč. Obiščimo tiste, za katere vemo, da so osamljeni in jim podarimo nekaj našega časa. Pokličimo jih, mogoče povabimo na kakšen dogodek. Zavedajmo se, da je za nekoga lahko največje in najlepše darilo prav naša pozornost oziroma čas.

“Če sami občutimo stisko zaradi osamljenosti, razmislimo, kaj lahko storimo, da se bomo bolje počutili. O svojih občutkih se lahko tudi s kom pogovorimo. Prva pomoč za premagovanje najtežje stiske so lahko različni telefoni za pomoč (številke so navedene spodaj), kjer strokovno usposobljena oseba pomaga do čustvene razbremenitve. Če pa stiska in osamljenost vztrajata predolgo, je mogoče čas, da razmislimo o strokovni pomoči,” še svetujejo na NIJZ.

Vir: NIJZ


Viri za informacije o ustreznih oblikah pomoči ali za podporo in pogovor (telefoni za pomoč v stiski):

01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
116 123 – Zaupna Telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24 ur na dan; klici so brezplačni)
080 12 34 – TOM, telefon otrok in mladostnikov (vsak dan med 12. in 22. uro) 
Pomoč v primeru stiske je na voljo tudi v kateri izmed psiholoških svetovalnic:

info@posvet.org (031 704 707;) – svetovalnice v Ljubljani, Kranju, Postojni, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Sevnici in Kopru
svetovalnica@nijz.si (031 778 772;) – svetovalnici v Celju in Laškem

(Visited 4 times, 1 visits today)