Dovolj je! Jutri bodo za podnebje štrajkali tudi mladi Slovenci

14. marec, 2019
B.R.

Mladi sporočajo, da bodo jutri protestno zapustili šolske klopi in se pet do dvanajstih (11:55) zbrali po večjih slovenskih mestih in povedali, kakšno prihodnost si želijo. Po svetu bo organiziranih več sto protestov z istim namenom – da se končno nekaj spremeni.

Navdih za podnebne proteste je 16-letna Grete Thunberg, ki je lani avgusta začela s protesti. Vsak petek je namesto v šolo šla pred švedski parlament in protestirala. Zahtevala je izpolnitev obveznosti v skladu s Pariškim podnebnim sporazumom. Od vsega začetka mlade poziva, naj sledijo njenemu zgledu tudi v svojem okolju.

15. marca protesti po vsem svetu

Mladi Slovenci se bodo pridružili mladim z vsega sveta, od Švedske do Brazilije, ki bodo jutri protestno zapustili šolske klopi in se pet do dvanajstih (11.55) zbrali na Kongresnem trgu v Ljubljani, na Grajskem trgu v Mariboru, na Titovem trgu v Kopru, na Topliški pred Tušem v Novem mestu, pred gimnazijo Slovenske Konjice v Slovenskih Konjicah, na Kerenčičevem trgu v Ormožu in na Glavnem trgu v Kamniku

Na podnebni štrajk vas vabi dijak Mitja: “Ljudem hočemo sporočiti, da obstajajo ljudje, ki jim je naš planet drag, in obenem jih povabiti naj se nam pridružijo.”

Mladi vedo, kakšno prihodnost si želijo

“Politikom in odločevalcem želimo sporočiti, da je treba ukrepati takoj. Nimamo več časa, da bi izvajali ukrepe počasi in partikularno. Zato od vlade zahtevamo, da razglasi podnebno izredno stanje. Svoje politike, proračunska sredstva in preostale mehanizme naj na učinkovit in smiseln način usmeri v reševanje podnebne krize in omejitev rasti globalne temperature na največ 1,5 °C glede na predindustrijsko dobo. S tem ne bo zgolj ohranila prihodnosti mladim ter preprečila nepotrebne smrtne žrtve in gospodarsko škodo, temveč bo sočasno zagotovila ljudem in okolju prijazen razvoj, nova, kakovostna delovna mesta, čistejšo in ohranjeno okolje, prijaznejša mesta za ljudi, ne avtomobile ter polnovredno in lokalno prehrano. Ob tem naj s spodbujanjem elektrarn v skupnostni lasti, stanovanjskih zadrug s pasivno gradnjo, skupnostnih vrtov, somobilnosti in drugih kolektivnih praks demokratizira sistem in omogoči spletanje poglobljenih vezi med ljudmi. Za pripravo ukrepov naj vlada vzpostavi delovno skupino, sestavljeno iz vladnih in lokalnih odločevalcev, sindikatov, delodajalcev, okoljevarstvenikov, naravovarstvenikov, strokovnjakov in drugih skupin,” nam pove študent Izidor.

(Visited 7 times, 1 visits today)