Dermatologija

14. maja, 2013

Kako vemo, da gre pri določenem izpuščaju na koži za alergijo? (Marija iz Mengša)

Alergija se res največkrat izrazi na koži in sicer kot srbeče spremembe, ki nastanejo bodisi po uživanju hrane, na katero smo alergični, ali po nanosu kreme ali katerih snovi, ki nam škodijo. Največkrat je reakcija hitra, se pravi, da nastane do ene ure po zaužitju hrane ali izpostavljanju alergenu. Pogosto so vzrok alergijam tudi zdravila ali okužbe z virusi. V kolikor se alergija ponavlja, svetujemo testiranje, da ugotovimo vzrok. Če je izpuščaj na istem mestu več dni, najverjetneje ne gre za alergijo, ampak obliko dermatitisa oziroma vnetja kože.

Ali je možno, da se alergija razvije z leti? Prej namreč nisem imela nobenih težav, sedaj pa je kar naenkrat moja koža v izpuščajih, pregledi pa niso ugotovili nobenega alergena. (Špela iz Žabnice)

Vsekakor se alergija lahko razvije z leti. Še več, če ste prvič izpostavljeni alergenu, se alergija sploh ne more pojaviti. Alergijska reakcija namreč poteka na način, da se telo upre snovem, ki so sicer normalno v našem okolju. Večkrat, ko smo izpostavljeni alergenu, hujša je lahko reakcija. Današnji problem so alergije, ki se pojavljajo na snovi, ki nas obkrožajo, alergijo pa lahko razvijemo na praktično katerokoli snov, s katero smo v stiku. Največkrat so to snovi, ki jih ne moremo popolnoma izključiti, npr. prah v stanovanju, pršice in cvetni prah. Svetujem vam, da poskušate kožo zaščititi z negovalnimi kremami in uporabljate blaga mila.

(Visited 74 times, 1 visits today)