Dawn Wall zmagovalec 13. Festivala gorniškega filma, pohvala tudi slovenskim Nepoškodovanim

24. februarja, 2019
Dawn Hill foto: arhiv FGF)

Ameriški film Dawn Wall, iskren prikaz tanke meje med predanostjo in obsedenostjo, je zmagovalec 13. Festivala gorniškega filma.

Poleg glavne nagrade mesta Domžale je festivalska žirija med 32 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v kategorijah alpinizem, plezanje, gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura, posebno nagrado je podelila tudi Televizija Slovenija. Častno pohvalo žirije v kategoriji gorska narava in kultura je prejel slovenski film Nepoškodovane. Nagrajeni filmi bodo v soboto in nedeljo na ogled v Domžalah, Ljubljani in Radovljici, Cankarjev dom v soboto gosti še predstavitev knjige legendarnega Rada Kočevarja ter predavanji slovenskega športnega plezalca Klemna Bečana in avstrijskega alpinista Hansjörga Auerja.

Dawn Wall – pobeg mogoč le v trdni navezi s soplezalcem

Glavno nagrado mesta Domžale si je prislužil film Dawn Wall ameriških režiserjev Josha Lowella in Petra Mortimerja, ki je mnogo več kot le prikaz življenjskega vzpona in preizkusa prijateljstva Tommyja Caldwella in Kevina Jorgesona. “Josh Lowell in Peter Mortimer narišeta izjemen portret življenja v veliki steni. Film je iskren prikaz tanke meje med predanostjo in obsedenostjo, obenem pa neprestano preseneča in skrbi, da gledalec v nobenem trenutku ne izgubi zanimanja. Popotovanje v globine Hada, od koder je pobeg mogoč samo v trdni navezi s soplezalcem,” je obrazložila festivalska žirija, ki so jo sestavljali predsednik Mednarodne zveze gorniškega filma Javier Barayazarra, alpinist in filmski ustvarjalec Stipe Božić ter fotograf in snemalec Marko Magister.

Dawn Wall - foto: arhiv FGF
Dawn Wall – foto: arhiv FGF

Manaslu – lepota in okrutnost gora, Free Solo – največji dosežek

Najboljši alpinistični film je Manaslu (Gerald Salmina, Nemčija), v katerem s pomočjo izvrstne fotografije, naracije in igranih prizorov spoznamo uspehe in tragedije Hansa Kammerlanderja, obenem pa se nam razkrije lepota in okrutnost gora, najboljši plezalni film pa Free Solo (Jimmy Chin in Elizabeth Chai Vasarhelyi, ZDA) z neverjetno fotografijo in izjemno zahtevnim, skorajda nemogočim športnim dosežkom, najbrž enim največjih v zadnjem stoletju. Nagrado za najboljši film o gorah, športu in avanturi je prejel film Življenje z gorami (Grant Baldwin, Kanada), študija in kolaž izjemnih ljudi, ki jih neustavljivo privlačijo življenje in avanture v gorah, v kategoriji gorska narava in kultura pa je slavil Zeleni Everest(Jean-Michel Jorda, Francija), ki z izjemnimi posnetki in odlično naracijo razbija v medijih ustvarjene stereotipe o naraščajočem številu obiskovalcev Himalaje in njenega najvišjega vrha, kjer ostaja veliko smeti. Nagrado za kratki gorniški film je prejel Viacruxis (Ignasi López Fàbregas, Španija), ki odlično predstavi alpinistične stereotipe in tradicije.

Častna pohvala tudi za Nepoškodovane

Žirija je podelila tudi častne pohvale alpinističnemu filmu Marcel na vrhuncu moči (Nicolas Falquet, Švica), plezalnemu Odločitve (Teresa Hoerl, Nemčija), filmu Odprava na konec sveta (Alastair Lee, Velika Britanija) v kategoriji gore, šport in avantura, med filmi o gorski naravi in kulturi pa slovenskemu Nepoškodovane Rožleta Bregarja, Matica Oblaka in Mihe Avguština o gibanju Balkan River Defence in njegovem protagonistu Roku Rozmanu ter o zadnjih prosto tekočih rekah Evrope, ki jih najdemo na Balkanu.

Foto: arhiv FGF
Foto: arhiv FGF

S celotno ekipo Balkan River Defence, s katero se povezujemo z lokalci na Balkanu in se bojujemo proti jezovom, smo več kot zadovoljni, da je film odlično sprejet tako doma kot v tujini. Dokumentarec nam predstavlja prvovrstno orodje za ozaveščanje ljudi o tej problematiki. Letos se bomo borili že četrto leto. Pridite vsi pogledat, kako smo začeli ta boj, ki je čisti rock’n’roll, pa boste videli, da lahko čisto vsak naredi nekaj za ohranjanje rek in narave,” vabi režiser Bregar, ki je na lanskem Festivalu gorniškega filma slavil s filmom Zadnji ledeni lovci.

“Končujemo največji gorniški praznik v državi. Upam, da se ne bom preveč zmotil, če napovem, da ga bo skupno obiskalo več kot osem ali devet tisoč obiskovalcev. Ponosen sem, da se nam je festivalsko drevo, ki smo ga posadili leta 2007, tako lepo razraslo in obilno obrodilo. Recept za to je zelo preprost – delati je treba z ljubeznijo in srcem,” poudarja direktor festivala Silvo Karo.

13. Festival gorniškega filma je med 18. in 24. februarjem v ljubljanski Cankarjev dom, Mestni kino Domžale, celjski Mestni kino Metropol in Linhartovo dvorano v Radovljici pripeljal 32 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, pa tudi številne filmske ustvarjalce.


Program zadnjega dne na FGF.si

(Visited 19 times, 1 visits today)