Dan pošte: skoraj 20.000 ton oglasnih pošiljk na leto

9. oktobra, 2019

Ekologi brez meja so maja in junija v treh slovenskih krajih dnevno spremljali količine, pogostost in “pošiljatelje” oglasnih letakov, ki jih gospodinjstva prejemajo v poštne nabiralnike. Raziskava je razkrila, da je povprečno gospodinjstvo prejelo 2,6 kg nenaslovljene oglasne pošte na mesec, kar pomeni dobrih 31 kg na leto.

Spremljanje so izvedli v treh gospodinjstvih s sedežem v občinah Ivančna Gorica, Laško in Mengeš. Samo v enem gospodinjstvu so v dveh poletnih mesecih in pol zbrali 223 kosov oziroma več kot 7 kg nenaslovljene oglasne pošte. Gospodinjstvo v občini Ivančna Gorica je denimo samo v enem dnevu prejelo skoraj pol kilograma oglasnih letakov. Skupno so v merjenem obdobju v vseh treh krajih zabeležili 86 različnih oglaševalcev, od katerih jih je pet poseglo po recikliranem papirju oz. papirju iz odgovornih virov.

Oglasni papir pa za recikliranje ni najboljši, saj vsebuje premalo kakovostnih celuloznih vlaken, zato ga morajo pri recikliranju mešati z drugim papirjem.

Z nalepko do nič nenaslovljenih oglasnih pošiljk

Društvo s pričujočo raziskavo ob svetovnem dnevu pošte, ki ga obeležujemo danes, 9. oktobra, pozivajo gospodinjstva, da se odpovedo prejemanju oglasnih letakov, storijo nekaj dobrega za okolje in se posledično osvobodijo odvisnosti od marketinških sporočil, ki poganjajo največjo težavo sodobnega časa – potrošnjo.

Vsako gospodinjstvo se pred nezaželeno oglasno pošto lahko zavaruje z nalepko za prepoved dostavljanja nenaslovljenih oglasnih pošiljk, ki jo za 0,42 evra lahko kupijo na vsaki pošti. Zanimivo je, da nalepko uporablja le približno četrtina gospodinjstev, ostalih 75 % pa prejme skupno skoraj 20.000 ton oglasnih pošiljk letno.

 

Vir: EBM

(Visited 84 times, 1 visits today)