Črna napoved za zeleno Slovenijo

9. avgust, 2017

Kot poroča CNN, bosta do konca stoletja 2 od 3 prebivalcev Evrope ogrožena zaradi vročinskih valov, poplav in drugih vremenskih katastrof, ki so večinoma posledica globalnega segrevanja in podnebnih sprememb. Slovenija je med najbolj ogroženimi.

Študija, ki je bila objavljena v dnevniku Lancet Planetary Health, navaja, da to pomeni povečano umrljivost in ogroženost zdravja za 350 milijonov ljudi v 31 državah. Med leti 2071 in 2100 naj bi na leto zaradi vremensko pogojenih katastrof umrlo 152.000 ljudi. Za primerjavo: med leti 1981 in 2010 je bilo takih smrti 3.000.

Raziskovalci ocenjujejo, da bo v prihodnosti 99% smrti zaradi vremena posledica prav vročinskih valov – kar pomeni velik porast srčno-žilinh bolezni, srčnih kapi in dihalnih obolenj. “To moramo upoštevati v luči katastrofalnih učinkov evropskega vročinskega vala iz leta 2003 in ruskega vročinskega vala leta 2010, ko je umrlo na tisoče ljudi. Zastrašujoče je, če pomislimo, da se bo to dogajalo vse bolj pogosto,” je povedal Andrew Grundstein, profesor z geografskega oddelka univerze v zvezni državi Georgia, ki sicer ni sodeloval v raziskavi.

Med najhuje prizadetimi državami po projekcijah tudi Slovenija

Glede na projekcije vročinskih valov in suš bo najbolj na udaru južna Evropa. Kot pravi članek, bo vreme prizadelo skoraj vse, ki živimo v Italiji, Grčiji, Španiji, na Hrvaškem, na Cipru, na Malti, na Portugalskem in v  – Sloveniji. V naštetih državah pričakujejo 700 smrti na milijon prebivalcev na leto.

 

Vir: cnn.com

(Visited 8 times, 1 visits today)