Cerkev Sv. duha na Javorci med 9 predlaganimi spomeniki za znak evropske dediščine

6. december, 2017
Foto: Janko Humar (vir: STO)

Pred uradnim začetkom evropskega leta kulturne dediščine 2018 je neodvisna žirija, ki jo je ustanovila Evropska komisija, izbrala devet spomenikov, za katere predlaga, da se jim dodeli znak evropske dediščine. Med predlaganimi spomeniki posebnega zgodovinskega in kulturnega pomena je tudi cerkev Sv. duha na Javorci.

Spominska cerkev na Javorci je edinstven primer secesije. V spomin na padle vojake vseh narodnosti in kultur so jo v hribih postavili vojaki, ki so se med prvo svetovno vojno bojevali na soški fronti. Cerkev in njena kulturna krajina tudi v današnjih časih ostajata simbol poziva k spravi in pričata o povezovalni moči skupnega
umetniškega ustvarjanja in gradnje.

Foto: Jošt Gantar (vir: STO)
Foto: Jošt Gantar (vir: STO)

Kot najlepši spomenik 1. svetovne vojne na ozemlju Republike Slovenije se je leta 2007 uvrstila med zgodovinske spomenike, ki nosijo znak evropske kulturne dedišcine. Je tudi ena izmed postaj na zgodovinski poti Pot miru, ki povezuje spomenike in ostaline 1. svetovne vojne v Zgornjem Posočju.

Odločitev bo znana februarja

Evropska komisija bo odločitev o spomenikih, ki bodo dobili znak evropske kulturne dediščine, uradno razglasila februarja 2018, slovesna podelitev pa bo marca 2018. Devet spomenikov je bilo izbranih med 25 predlogi,
ki so jih predizbirale sodelujoče države članice.

Poleg cerkve na Javorci bodo znak evropske dediščine prejeli:

  • leipziške točke glasbene dediščine (Nemčija),
  • sinagoga na ulici Dohány (Madžarska),
  • utrdba Cadine (Italija),
  • koncentracijsko taborišče Natzweiler in njegove podružnice (Francija in Nemčija),
  • spominski center Sighet (Romunija),
  • Bois du Cazier (Belgija),
  • vas Schengen (Luksemburg) in
  • Maastrichtska pogodba (Nizozemska).

Skupno z današnjimi je Evropska komisija od leta 2013 z znakom evropske dediščine imenovala 38 spomeniških območij, med drugim tudi partizansko bolnišnico Franjo.

Namen znaka je povečati ozaveščenost o spomenikih, ki so imeli pomembno vlogo v zgodovinskem in kulturnem razvoju Evrope, ter poudariti njihovo evropsko razsežnost z dejavnostmi obveščanja in izobraževanja. Glavni cilj znaka evropske dediščine pa je pri ljudeh okrepiti občutek pripadnosti Evropski uniji.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)