Če ne bomo nemudoma ukrepali, bo do leta 2050 v oceanih več plastike kot rib

15. septembra, 2016

<![CDATA[Včeraj je mreža 90 nevladnih organizacij predstavila globalno vizijo iz 10 jasnih korakov s ciljem: prihodnost brez onesnaževanja s plastiko. Vizija je prvi korak globalnega gibanja, ki želi spremeniti uporabo in odnos družbe do plastike.
Plastika ogroža biotsko raznovrstnost v morjih in predstavlja tveganje za zdravje ljudi
"Če ne bomo nemudoma ukrepali, bo do leta 2050 v oceanih več plastike kot rib,” opozarjajo znanstveniki. Kljub nevarnostim, ki jih tovrstno onesnaževanje prinaša tako planetu kot ljudem, pa se vlade in industrija vse do danes niso uspele resno spoprijeti s sistemskimi spremembami, ki bi prinesle rešitev tega problema.
vrecka-v-morjuPriložnost je v preprečevanju nastanka plastičnih odpadkov
Kot pravijo Ekologi brez meja, Sveženj o krožnem gospodarstvu in Strategija o plastiki predstavljata veliko priložnost, da se na ravni EU temeljito spremeni njena uporaba in prepreči nastajanje plastičnih odpadkov. Odločevalci na ravni politik pa morajo upoštevati celoten cikel plastike, od pridobivanja nafte, oblikovanja in odpadkov, saj brez tega spremembe ne bodo mogoče.

"Tokrat so se prvič zbrale skupine s celega sveta in skupaj iskale rešitve, ki bi zaustavile onesnaževanje s plastiko. To je začetek gibanja, ki bo spodbudilo vlade, mesta in industirjo k odločnemu reševanju tega čedalje večjega problema,« pravi Delphine Lévi Alvarès, ki je pri Zero Waste Europe odgovorna za politike in koordinira gibanje na evropski ravni.

"Evropske vlade in multinacionalke se morajo soočiti s svojo odgovornostjo zaradi spodbujanja neodgovorne uporabe plastike ter za posledice uničevanja okolja na globalni ravni, ki pogosto prizadane najbolj ranljive skupnosti. Če ne bo močne in usklajene podpore spremembam s strani politike, je jasno, da bo gospodarstvo nadaljevalo z nekritično uporabo plastike in onesnažavnje se bo še okrepilo,” pravijo Ekologi brez meja, edina slovenska nevladna organizacija med podpisniki, ki pozivajo Evropsko komisijo in države članice k ambicioznim spremembam politik, ki bodo odprle pot v prihodnost rez plastičnega onesnaževanja.

nevladne-organizacije
Nevladne organizacije pozivajo Evropsko komisijo in države članice k ambicioznim spremembam politik, ki bodo odprle pot v prihodnost rez plastičnega onesnaževanja.
 

]]>

(Visited 20 times, 1 visits today)