Britanska kraljica napovedala vojno plastiki

13. februarja, 2018

Britanska kraljica je prepovedala uporabo plastenk, plastičnih slamic, lončkov in drugega posodja na njenem dvoru. S svojimi ukrepi želijo v Buckinghamski palači prispevati k reševanju težave s plastičnimi odpadki v naravi.

10 % plastike pristane v morju

Britanci letno uporabijo 7,7 milijarde plastenk za enkratno uporabo. Dnevno odložijo 16 milijonov plastenk, manj kot polovica pa se jih reciklira. Vsako leto se več kot 300 milijonov ton plastike proizvede po vsem svetu, 10 % jo konča v morju. Ocenjuje se, da je razmerje med plastiko in planktonom 1: 2 in da bo plastika do leta 2050 presegla plankton.

Kraljeva družina si želi zmanjšati vpliv na okolje

Kraljica je za začetek prepovedala uporabo plastenk, plastičnih slamic, lončkov in drugega posodja. Gostinci v Buckinghamski palači, Windsorjevem gradu in palači Holyroodhouse v Edinburgu bodo dovolili uporabo le kitajskih krožnikov in steklenih kozarcev ali kozarčkov iz recikliranega papirja. V restavracijah s pripravljeno hrano Royal Collection bodo hrano pakirali le v biorazgradljive embalaže.

Poleg zavračanja plastike se bodo v palači lotili prenove električne napeljave in ogrevalnega sistema. Za še dodatno izboljšanje energetske učinkovitosti bodo na streho Buckinghamske palače postavili sončne celice.

 

Vir: Telegraph

(Visited 8 times, 1 visits today)