Britanec in 600-km Slovenska planinska pot – mu bo uspelo?

3. julija, 2018
Foto: Alex Jordan

Učitelj angleščine v Ljubljani, Britanec, natančneje Valižan, Alex Jordan, ki v Sloveniji živi od leta 2009,  se je odločil, da bo prehodil celotno Slovensko planinsko pot od Maribora do Ankarana, in tako zbiral sredstva za slovenski dobrodelni projekt Botrstvo. Zakaj ta projekt in zakaj sploh Slovenija, nam je zaupal v intervjuju dan pred odhodom na velik podvig. 

Foto: Alex Jordan
Foto: Alex Jordan

Zakaj Slovenija in zakaj tak podvig?

V Sloveniji živim že nekaj let: 2006-2009 sem živel v Mariboru, 2010-2011 v Ljubljani in od leta 2015 ponovno v Ljubljani. Rad imam to deželo, še posebej pohodništvo po tukajšnjih čudovitih gorah. Že 10 let razmišljam, da bi se podal na Slovensko planinsko pot in po pogovoru z enim od svojih študentov, ki jo je prehodil lani, sem se končno odločil tudi jaz. Povedati moram, da me je moja študentka Blažka navdušila. Kasneje pa sem se še odločil pridružiti projektu Botrstvo, saj želim Sloveniji nekaj vrniti in pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo.

Kje ste slišali za ta Botrstvo?

Ideja za ta podvig je bila moja, ampak so mi Botrstvo priporočili ljudje, ki sem jih spraševal, katere dobrodelne organizacije delujejo v Sloveniji. Organizacija Botrstvo ima dober sloves in naredijo veliko dobrega. Zato sem se odločil, da jim pomagam zbrati sredstva.

Foto: Alex Jordan
Foto: Alex Jordan

 

Kako je bilo, ko ste prvič prišli v Slovenijo?

Prvič je bilo leta 2003, ko sem se iz Hrvaške vozil proti Italiji. In vedno me je zanimala ta država.

 

Pa priprave na to pot – kakšne so bile?

Sem zavzet pohodnik že 10 let in odkar sem se odločil za ta podvig, se pohodništvu posvečam ob vsakem prostem trenutku.

Kakšna so pričakovanja od poti, ljudi in krajev, ki jih boste obiskali?

Mislim, da bo pot zahtevna in čudovita, saj sem predele Slovenske planinske poti že prehodil, zato jo dokaj dobro poznam. Prepričan sem, da bodo ljudje čudoviti. Kontaktiral sem že planinske koče ob poti, da bi jih seznanil z nameni in tisti, ki so odgovorili, so mi bili zelo v pomoč in podporo. Upam, da bom na poti srečal tudi kakšnega pohodnika, saj vem, da so Slovenci izredno prijazni ljudje.
Foto: Alex Jordan
Foto: Alex Jordan

 

Glavni cilj je dokončati pot  na dekletov rojstni dan, in sicer 31. julija. Prav tako želim zbrati čim več sredstev za projekt Botrstvo. Sicer si nisem zastavil konkretnega cilja, ampak 365 evrov je dovolj za enega otroka za leto dni – rad pa bi pomagal čim večjemu številu otrok.

V povprečju bom prehodil okoli 20–25 km na dan, odvisno od vremena in težavnosti terena. Po podatkih Slovenske planinske zveze bom morda prvi Britanec (in zagotovo Valižan), ki bo uradno prehodil celotno Slovensko planinsko pot v manj kot enem mesecu.
Humanitarni projekt Botrstvo v Sloveniji se je začel leta 2010 pod okriljem ZPM Ljubljana Moste-Polje. Njegov namen je pomagati otrokom iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije. Cilj projekta je povezati otroke, ki so potrebni pomoči, z ljudmi, ki so pripravljeni pomagati, in tako izboljšati njihov razvoj ter ustvariti enake možnosti za vse otroke. Za ta pohod sem se odločil zato, ker želim zbrati čim več denarja za njihovo delo, saj so odlična in zelo spoštovana slovenska dobrodelna organizacija, ki si na vso moč prizadeva pomagati otrokom v stiski.
Kristina Žnidar
(Visited 15 times, 1 visits today)