Botrinja – darilo družine ob rojstvu otroka

22. april, 2018

V sredo se je v prostorih delavnic Barke v Medvodah odvilo prvo prav posebno predavanje Botrinja – iz roda v rod. 

Mirjam Kopše je predstavila, kako družina in prijatelji skupaj podarijo družini z novorojenčkom dva do tri tedne kuhanih dobrot po receptih več rodov skrbnih sorodnic. “Kot je bilo vedno v naših krajih. Poudarek je na pravi in dobri hrani za otročnico,” poudarja Mirjam Kopše in doda, da njene izkušnje, zahvale in navdušenje mladih mamic dokazujejo, da je mlada družina v teh časih tega najbolj vesela.

Kako se lotiti darilne Botrinje?

Kako in kaj narediti, načrtovati, koga vključiti, kako organizirati nabavo, kuho, dostavo? Kaj je nujno, kaj blagodejno? V uvodu je povedala nekaj resnic, ki si jih mladi in tašče, tasti težko izrečejo. Predstavila je načine in recepte, da bo rojstvo otročka res najlepši dogodek za vse.  Iz izkušenj predavateljice se ob rojstvu zgodi dogaja čudež skupnosti; ljudi pripravi, da naredijo, najboljše kar zmorejo.

Še en mali čudež pa se je zgodil v času predavanja. “Prisotni pazljivi poslušalki babici se je rodila prva vnučka! Kaj bi se lahko zgodilo lepšega na predavanju o botrinji?” z nasmehom pove sogovornica.

shutterstock_55421107

“Začelo se je med mojimi v Ljubljani in mojimi na Sorškem polju. Tako lepe, globoke izkušnje, recepti, navade prihajajo spet na svetlo ob delitvi receptov, kuharskih delavnicah … Ne gre na hitro. A počasi bomo spet uveljavili najboljše, kar je v vsakemu od nas, v vsaki družini, in obudili spoznanje, kako dragocene so mamice z novorojenci,” poudarja predavateljica.

 

V.B.

 

(Visited 14 times, 1 visits today)