Bi morali polovico Zemlje prepustiti divjini?

26. februarja, 2018

Populacije vseh vrst prostoživečih živali se s skrb vzbujajočo hitrostjo zmanjšujejo. Radikalna rešitev je, da 50 % planeta postane naravni rezervat.

V zadnjih 40 letih se je število divjih živali na Zemlji prepolovilo

Zadnja mednarodna študija je pokazala, da se je število orangutanov na Borneu, zadnjem večjem naravnem območju te živali, zmanjšalo za več kot polovico v primerjavi z letom 1995. Zabeležili so samo še med 70.000 in 100.000 osebkov. Populacija se zmanjšuje predvsem zaradi krčenja življenjskega prostora in širjenja nasadov palmovega olja. Prav tako se število osebkov javanskega nosoroga, gorile, amurskega leoparda in mnogih drugih dramatično znižuje. Žrtve človeške želje po ubijanju in izkoriščanju so bili tudi dodo (ptič, ne letalec), tasmanski tiger, kitajski rečni delfin in drugi, ki so že izumrli.

Ukrepati je treba takoj!

Znanstveniki opozarjajo, da bi človeštvo kmalu lahko postalo vedno bolj izolirano na planetu brez živalskega sveta. Naseljeni bi bili sami zase in z udomačenimi živalmi ter njihovimi zajedavci. Ta skrb vzbujajoč scenarij bo predstavljen na konferenci – Ohranjanje prostora za naravo in zagotovitev naše prihodnosti, ki bo potekala 27. in 28. februarja v Londonu.

Cilj simpozija je preprost: poudariti načine za vzpostavitev zadostnih rezervatov in zaščitenih območij, da bi zaustavili ali resno omejili izumiranje, s katerim se zdaj soočamo. Znanstveniki so enotni, da je treba ukrepati. To je bilo ugotovljeno že leta 2010 na veliki mednarodni konferenci na Japonskem, kjer so se vlade strinjale, da vzpostavijo mrežo rezervatov in zaščitenih morij, ki bi do leta 2020 pokrivali 17 % površine Zemlje in 10 % oceanov.

 

Vir: The Guardian

(Visited 19 times, 1 visits today)