Velika noč je pred vrati in verjetno že razmišljate, kako boste letos pobarvali pirhe. Ena izmed možnosti je zagotovo barvanje z naravnimi barvili, ki nam jih ponuja mati narava.
Postopek barvanja jajc med kuhanjem
- Jajca položite v posodo za kuhanje in nalite toliko vode, da so jajca popolnoma prekrita. Vodi dodate še čajno žličko kisa.
- V posodo dodajte izbrano naravno barvilo. Za več jajc ali za intenzivnejšo barvo uporabite večjo količino barvil.
- Ko jajca zavrejo, jih kuhajte na zmernem ognju še 15 minut.
- Če ste zadovoljni z barvo, odstranite jajca iz tekočine.
- Če želite bolj intenzivno obarvana jajca, začasno odstranite jajca iz tekočine. Tekočino precedite in jajca položite nazaj v obarvano tekočino.
- Za sijoč videz jajc jih premažite še z oljem.
Barvila rastlinskega izvora

Rdeča – rdeči čebulni olupki
Rožnata – pesa, sok vložene pese, brusnice, brusnični sok
Oranžna – rumeni čebulni olupki, čili ali paprika v prahu
Rjava – močna kava, črni čaj, zelen ovoj orehov
Rumena – kurkuma, pomarančna ali limonina lupina, kamilični čaj
Zelena – špinačni listi
Modra – listi rdečega zelja, konzervirane borovnice
Vir: ThoughtCo.
(Visited 330 times, 1 visits today)