LOGO_LUPA_web

Avtorica knjige Dom brez odpadkov predavala v Ljubljani: njena družina močno zmanjšala odpadke in stroške

23. september, 2016

<![CDATA[Včeraj je v organizaciji Društva Ekologi brez meja in Tehniške založbe Slovenije potekalo predavanje Bee Johnson – Zero Waste gurujke in avtorice knjige Zero Waste Home (Dom brez odpadkov).
Pred polno dvorano Kreativnega centra Poligon je Bea predstavila svoj način življenja brez odpadkov in knjigo, s katero navdušuje publiko po celotnem svetu, saj je prevedena že v 12 jezikov.

Tudi slovensko občinstvo je letos poleti dobilo prevod te uspešnice, ki je nastal v sodelovanju med Društvom Ekologi brez meja in Tehniško založbo Slovenije.

Predavanje Dom brez odpadkov (Foto: Maša Kores, EBM)
Predavanje Dom brez odpadkov (Foto: Maša Kores, EBM)

 
Američanka s francoskimi koreninami je zelo simpatično in poljudno prikazala preobrazbo tipično ameriške potrošniške družine v takšno, ki celoletno količino odpadkov spravi v malo večji kozarec za vlaganje.
 
 
 
5 ključnih korakov
Za dom brez odpadkov je ključnih 5 zaporednih korakov, po katerih se ravna Bea: zavrni, zmanjšaj, znova uporabi, recikliraj in kompostiraj. Poleg ohranjanja okolja z Zero Waste načinom življenja pozitivno vplivamo na svoje zdravje in zmanjšujemo stroške. Družina Zero Waste gurujke je prihranila kar 40 % stroškov v primerjavi s prejšnjim stilom življenja. Največja prednost po njenem mnenju pa je poenostavljanje življenja. Namesto investiranja denarja v izdelke, ki končajo na odlagališčih, prihranimo čas, ali kot pravi Bea: »Vsakdo lahko uživa prednosti življenja, razbremenjenega predmetov in potratnih opravil, in se raje osredotoči na doživetja.«
 

Da bi bil prehod v družbo brez odpadkov lažji, so Ekologi brez meja predstavili zemljevid trgovin, kjer ponujajo določene izdelke brez embalaže. Zemljevid je dostopen na spletni strani Zero Waste Slovenija in je odprt za dopolnjevanje z novimi trgovinami.

]]>

(Visited 2 times, 1 visits today)