LOGO_LUPA_web

Astronomi odkrili sistem sedmih planetov, podobnih Zemlji

27. februar, 2017

Astronomi Evropskega južnega observatorija in univerze belgijskega mesta Liege so odkrili sistem sedmih planetov, ki so zelo podobni Zemlji. Krožijo okrog pritlikave zvezde Trappist-1 in so od nje ravno prav oddaljeni, da bi na njih lahko obstajala tekoča voda.
 

Edinstveno odkritje

Tokratno odkritje astronomov je edinstveno, saj do sedaj sočasno še nikoli ni bilo odkritih toliko planetov, ki so po sestavi in velikosti podobni Zemlji. Sistem sedmih planetov kroži okoli pritlikave zvezde Trappist-1, od Zemlje pa so oddaljeni 40 svetlobnih let. Gre za hladno pritlikavo zvezdo, mnogo manjšo od našega Sonca, saj je njena masa ocenjena na 8 odstotkov mase Sonca, njen premer pa znaša približno 11 odstotkov Sončevega. Zvezda Trappist-1 posledično oddaja mnogo manj energije, zato planeti, ki imajo pogoje za nastanek življenja, krožijo zelo blizu in zvezdo obkrožijo v nekaj dneh.
 

Trije planeti znotraj habitabilne cone

Vsaj šest planetov je skalnatih in imajo temperaturo na površini, ki je podobna Zemljini. Trije izmed njih se nahajajo v tako imenovani habitabilni coni ali območju življenja, saj so do matične zvezde oddaljeni ravno prav, da bi na njih lahko našli tekočo vodo. Pogoji za nastanek vode pa so bistvenega pomena za odkrivanje planetov, na katerih bi se lahko razvilo življenje.
 

Vir. ESO

(Visited 6 times, 1 visits today)