LOGO_LUPA_web

Aljažev stolp ob koncu leta 2018 romal v dolino

6. julij, 2017
Foto: Arhiv ZVKDS

Pred dnevi so v Galeriji Spomeniškovarstvenega centra v Ljubljani odprli razstavo ‘Aljažev stolp – ohranimo naš simbol’, kjer so predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Restavratorski center in Narodnega muzejema Slovenije javnost obvestili, da bo simbol slovenstva ob koncu poletne sezone 2018 romal v dolino, kjer ga bodo temeljito obnovili.

Kot so še povedali na odprtju razstave, bodo Aljažev stolp v dolino prepeljali s helikopterjem in po približno mesecu dni obnove še pred zimo vrnili na mesto, kjer stoji že 122 let. Po podatkih je stolp žal resnično že načel zob časa in take obnove na kraju samem niso mogoče.

Foto: Arhiv ZVKDS
Foto: Arhiv ZVKDS

Generalni direktor ZVKDS Jernej Hudolin je na srečanju z novinarji poudaril konstitutivni pomen stolpa za slovensko skupnost, ki sedja po 122 letih nedvomno zahteva sistemsko varovanje. Ob tem je dodal, da bo ZVKDS v sodelovanju s PZS, Narodnim muzejem Slovenije in drugimi sodelavci v naslednjih dveh letih izvedel monitoring stolpa in nujne posege za njegovo ohranitev. Ob koncu je poudaril da bo stolp, po obnovi še naprej stal tam kamor ga je postavil Jakob Aljaž, na vrhu Triglava.

 

 

 

(Visited 6 times, 1 visits today)