Sejem nove generacije: 56. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA

20. avgust, 2018

OD 25. DO 30. AVGUSTA 2018 V GORNJI RADGONI

AGRA se bo kot najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v tem delu Evrope potrdil tudi s svojo 56. ponovitvijo. Izpostavil bo mlade v agroživilstvu, inovativnost, znanje in povezovanje. Vabili bodo hrana iz naše bližine, ekološko kmetijstvo in pridelki, digitalizacija v pridelavi in predelavi, trajnostno gospodarjenje z gozdovi in kmetijska tehnika za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje.

Država partnerica bo Makedonija s svojo poslovno, kulinarično, vinsko in turistično ponudbo. Ob njej se bodo z nacionalnimi in regionalnimi nastopi predstavile Avstrija, Hrvaška, Madžarska, Poljska in Indija. Na 71.300 m2 razstavnih površin bo vrhunske izdelke s področja kmetijske tehnike, pridelave in predelave ter prehrane predstavilo več kot 1840 razstavljavcev iz 34 držav.

Sejem bodo oživele predstavitve živali v hlevih in atraktivni nastopi na maneži s poudarkom na mladih gospodarjih prevzemnikih. V polnem razcvetu bodo vzorčni nasadi rastlinske proizvodnje s poudarkom na novem, slovenskem in svetovnem Dnevu čebel, ki mu je posvečen tudi nov Medeni hram.  Sejemsko dogajanje bo živahno s strokovnimi posveti, poslovnimi, stanovskimi in družabnimi srečanji ter tržnicami, pokušnjami, tekmovanji in zabavnimi dogodki.

Mladi v kmetijstvu

Celotno dogajanje bo obarvano z novimi zamislimi in odličnimi praksami mladih kmetov. Na nedeljski tržnici bodo ponudili v pokušnjo in nakup svoja vina, pridelke in izdelke. Sestali se bodo na srečanju mladih strokovnjakov, ki delajo v agroživilstvu ter številnih drugih strokovnih in stanovskih druženjih. Zveza podeželske mladine Slovenije bo v hali A pojasnjevala, kaj vse lahko ponudi mladim kmetom. Pripravili so predstavitve uspešnih mladih pridelovalcev ter številne zanimive dejavnosti za otroke in mladino. Na razstavnem prostoru Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije bodo predstavljali svoja društva, združenja, kulturne in druge dejavnosti. Podelili so naziv »Mladim kmetom prijazno podjetje« za katerega so se potegovali razstavljavci, ki so mladim ponudili posebne ugodnosti. Na sejmu bodo seveda primerno obeleženi, ravno tako kot tudi zmagovalec natečaja za Traktor leta po izboru mladih kmetov.

Pametno kmetijstvo

Sveže vizije sejma AGRA bo podkrepila vrhunska ponudba razstavljavcev s področja kmetijstva in živilstva. Tudi letos bodo predstavili najnovejšo tehnologijo in vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske ter gozdarske mehanizacije in opreme. Vabile bodo tudi domače premierne predstavitve.  Med novostmi bodo izstopali pametni priključki in naprave za kmetijstvo, sadjarstvo, poljedelstvo, vrtnarstvo, vinogradništvo, živinorejo, gozdarstvo in gastronomijo. Predstavljeni bodo vrhunski pridelki, prehranski izdelki, jedi in vina slovenske živilsko predelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij. Vinska hala bo prekipevala od ponudbe slovenskih vinarjev ter proizvajalcev vinogradniške in vinarske opreme. Pestra bo predstavitev kmetijskih gradenj, ki bo obsegala toplotno tehniko, kritine, ograje, klimatizacijo, sončne elektrarne, stavbno pohištvo ter gradbeno opremo.

Na razstavnih prostorih, z razstavami, s svetovanji, s strokovnimi dogodki in ponudbo se bodo predstavile najvidnejše državne, zbornične, gospodarske in strokovne institucije.

Dobre prakse in zanimive delavnice

Najboljše prakse reje bodo poosebljale razstave avtohtonih in v Sloveniji razširjenih kmetijskih živali v hlevih in na maneži.  Ob avtohtonih živalih bodo prikazani govedo, konji, drobnica, čebelarstvo, male živali ter ribe v ribniku. Kot zanimivost bodo konji predstavljeni tudi v svoji športni funkciji s preskakovanjem ovir ter z rekreativno ježo za otroke.

Organizirane bodo zanimive delavnice in vodeni ogledi na osrednjem sejemskem vrtu, na permakulturnem in demonstracijskem vrtu, na poligonu Zeleni dragulji narave ter v trajnih nasadih hmelja, slovenskega trsnega izbora, starih sort jablan in v gozdno parkovnem nasadu.

Sejem bodo spremljali živahni stanovski, tekmovalni in zabavni dogodki. Na sporedu bo jubilejno, 20. sekaško tekmovanje lastnikov gozdov. Obiskovalci bodo lahko v Vinskem hramu poskusili nagrajena vina z ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona in v Medenem hramu nagrajeni med. V Agrini kuhinji bodo uživali v pokušnjah jedi iz nagrajenih izdelkov mednarodnih ocenjevanj kakovosti AGRA, širom sejma pa v domačih kulinaričnih dobrotah.

Letošnje novosti

  • Medeni hram
  • Tržnica mladih kmetov, nedelja
  • Konjeništvo kot športna disciplina – predstavitev preskakovanja ovir, torek
  • Razstava volov in prikaz volovske vprege, vsak dan
  • Predstavitev krave dojilje s teličkom iz eko kmetije
  • Vsakodnevna možnost brezplačnega jahanja na konju pasme posavec za obiskovalce
  • Promocija akvakulture in pokušnja ribjih jedi iz slovenske pridelave na razstavnem prostoru MKGP
  • Premierna predstavitev Društva rejcev vodnih živali Slovenije na razstavnem prostoru KGZS
  • Na podelitvi priznanj ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona bodo poleg Vinarja leta prvič razglašeni tudi Prvaki držav.

AGRA omogoča nakup rednih vstopnic za odrasle preko spleta in prodajne mreže Mojekarte.si po znižani ceni 6,00  €.
Nasvet za vse, ki se boste na sejem AGRA pripeljali z avtom. Najhitreje boste prispeli, če boste iz avtoceste zapeljali proti Gornji Radgoni na izvozu Sveti Jurij ob Ščavnici.

www.sejem-agra.si

(Visited 4 times, 1 visits today)