6 nasvetov, kako se po dopustu “zagnati” nazaj k delu

22. avgusta, 2019

Ste prišli z dopusta in se vam zdi, da bi potrebovali še “dopust po dopustu”? Niste edini. Zato so strokovnjaki strnili glave in izbrali 6 nasvetov, kako najhitreje in najbolj učinkovito po počitnicah ponovno zaženemo s polno paro …

1. Ne vrnite se zadnji dan

Vsak potrebuje nekaj časa, da pade nazaj v rutino. Če lahko, si načrtujte dan ali dva sprostitve doma, preden greste nazaj v službo. Pospravljanje je dovoljeno, a vzemite si tudi vsaj nekaj ur za počitek. Pustite si čas, da se prilagodite.

2. Prvi dan ne pretiravajte

Večer pred prvim delovnim dnem si vzemite nekaj časa za načrtovanje prvega dneva. Naredite si seznam nujnih opravil, tistih, ki jih niste uspeli dokončati pred dopustom. Ne začnite takoj z novimi projekti, saj boste “padli dol” še pred malico, raje se fokusirajte na delo, ki ga poznate in znate opravljati. Korak za korakom.

3. Prinesite nekaj “morja” s seboj

Spominki, ki so zelo osebni, so odličen način, da se opomnite, da si je dovoljeno vzeti odmor in uživati življenje. Ko se spominjamo dopustniških doživetij, nas to spravi v dobro voljo in okrepi z novo energijo.

4. Družite se s sodelavci, tudi če vam ni do tega

Nekateri sodelavci po dopustih radi govorijo in sprašujejo o tem, kje je kdo bil. Zgodbice z dopustov so lahko odlična sprostitev in posrkbijo za smeh, hkrati pa krepijo odnose v ekipi in s tem pripomorejo k večjemu zagonu za nov projekt.

5. Na delo se vrnite s “pogledom iz drugega zornega kota”

Včasih imamo tik pred dopustom glede kakšnega projekta, sodelovanja, ali celo preprostega emaila kar nekakšno blokado. Po dopustu pa se vse razjasni – spočiti imamo drugačen pogled na zadevo in marsikaj lahko hitreje in bolj učinkovito rešimo že zgolj s tem, da zadevo pogledamo iz drugega zornega kota.

6. Odmori skozi ves dan

Če boste prvi dan začeli “na polno”, je to recept za izgorelost. Naj vas slaba vest ne prisili, da verjamete temu, da morate v prvem delovnem dnevu “nadoknaditi” dopust – vsak ga potrebuje. Bodite prijazni do sebe in se spomnite, da ste si dopust zaslužili in da si zaslužite tudi čas, ki ga potrebujete, da zaženete “s polno paro”. Recept za prvi dan, ki ga priporočajo strokovnjaki za prvi dan, je, da si vsaj vsake 3 ure vzamemo 5 do 10 minut.

 

Vir: Inc

(Visited 6 times, 1 visits today)