5 navad, s katerimi boste ugnali premik ure

25. marec, 2018

Minulo noč smo eno uro spanja še lahko nadoknadili, jutri pa gre zares. Čeprav številni strokovnjaki opozarjajo na negativne učinke premikanja ure na zdravje, se tega starega pravila še vedno držimo. Kaj lahko storimo, da zmanjšamo negativni vpliv? 

Sprememba – ena ura manj – se morda sicer zdi nepomembna, da vpliva na telesni oz. tako imenovani cirkadijalni cikluc – ciklus izločanja hormonov. To povzroči vsaj enotedensko utrujenost, poslabša spanje in oslabi imunski sistem.

clock-316604_640

Raziskave so pokazale, da spomladanski premik ure povzroči 2 glavni težavi:

  • težje zaspimo,
  • ponoči se zbujamo.

Poleg tega je je študija že deset let nazaj našla povezavo med premikom ure in povečanim delovanjem živčnega sistema, zaradi česar se prvih nekaj dni po premiku počutimo kot po potovanju v drug časovni pas. Iz istega razloga je bolj verjetno, da se v teh dneh nalezemo prehlada ali dugih virusnih obolenj.

Kaj lahko storimo?

 

1. Zmanjšajmo uživanje kofeina popoldne. Kofein povzroča, da naš spanec ni tako globok, zaradi česar je še bolj verjetno, da se bomo zbujali sredi noči.

2. Zvečer meditirajmo, da se sprostimo. Tako tudi ‘povemo’ našemu živčnemu sistemu, da se lahko umiri in da gemo spat.

3. Po večerji ne gledamo več v ekrane. Tablice, telefoni in televizija oddajajo modro svetlobo, ki znižuje raven hormona melatonina – ‘spalnega hormona’, ki telesu sporoča, da je čas za spanje.

4. Kozarec vina zamenjajmo za zeliščni čaj. Alkohol sicer res uspava, a spanec po pitju je rahel. Zeliščni čaj, posebej iz zelišč, ki delujejo pomirjujoče, kot so baldrijan, kamilica, hmelj in meta, pa pomiri živčni sistem.

5. Zjutraj pijmo adaptogene, ne energijske pijače. Da se zjutraj spravimo k sebi, v kavo dodajmo adaptogene, kot so npr. gobe reishi ali ashwaganda. Adaptogeni namreč delujejo prav tako, kot sem jim reče – pomagajo nam, da se adaptiramo oz. prilagodimo spremembam, hkrati pa začasno krepijo imunski sistem.

Vir: FastCompany

(Visited 6 times, 1 visits today)