5 namigov za pustovanja po Sloveniji

1. marca, 2019
Butalski policaj (foto: Marko Šinkovec, www.slovena.info)

Pomlad se že nekaj časa razkošno bohoti in zdi se, kot da letos pusta, ki bi pregnal zimo, ne potrebujemo. A vseeno nas bo ta prav posebni dan v letu tudi letos razveselil in izkoristimo priložnost, da bomo vsaj enkrat v letu tisto, kar si želimo biti – nekdo drug ali pa to, kar v resnici smo.

Po slovenskih mestih se pustovanja začenjajo v soboto in pripravili smo izbor idej. Udeležite se katerega izmed pustovanj in prebudite v sebi svojo pravo naravo.

1. Maribor: za vse generacije

Foto: ZPM Mb
Foto: ZPM Mb

Tradicionalno mestno pustovanje bo v Mariboru v torek, 5. marca, v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor. Pričelo se bo dopoldne ob 10.00 uri, ko bodo z Alico in čarovnikom rajali otroci, ki se bodo potegovali za najboljšo posamezno in skupinsko masko. Program za vse generacije se bo pričel popoldne ob 15.30, ko bo žirija prav tako razglasila najboljše maske. Glasbena podlaga bo z glasbeno skupino Help! A Beatles Tribute, nostalgično obarvana, manjkali pa ne bodo niti kurenti.

2. Ptuj – tradicionalno Kurentovanje

Foto: Marko Šinkovec, www.slovenia.info
Foto: Marko Šinkovec, www.slovenia.info

Na Ptuju bo letos že 59. Kurentovanje, sicer pa mednarodni pustni festival poteka že vse od 15. februarja. V soboto se lahko udeležite Mestnega pustnega korza, ki ima svoje začetke v letu 1873 ter je dokaz zakoreninjenosti pustovanja na Ptuju. Povorka našemljenih meščanov bo potekala od Vrazovega, čez Slovenski, do Mestnega trga, zabavo pa bosta popestrila David Matići & Funky Coconuts. V nedeljo, 5.3., sledi Mednarodna karnevalska povorka z izvirnimi karnevalskimi skupinami in satiričnimi liki. Vzdušje bo pred in po povorki dvigovala skupina Zaka pa ne.

3. Kranj s povorko in Kransko kuhno

Prešerni karneva (Foto: arhiv ZTKK)
Prešerni karneva (Foto: arhiv ZTKK)

V Kranju se bodo tradicionalno pustne maske sprehodile v soboto, 2. marca. Za lačne krofov in drugih dobrot bo poskrbela Kranska kuhna, maškare pa se boste lahko zavrtele na Glavnem trgu, v diskoteki na prostem. Otroško pustno rajanje s Piko Nogavičko bo na Glavnem trgu od 11. ure dalje, Mednarodna pustna povorka, ki bo potekala od Mestne knjižnice do Prešernovega gledališča, pa se bo začela ob 14. uri. Letos se bo glavnemu sprevodu pridružila tudi otroška pustna povorka z otroci iz kranjskih vrtcev in šol.

4. Cerkno: Laufarija!

Foto: Matej Vranič, Fotokom, www.slovenia.info
Foto: Matej Vranič, Fotokom, www.slovenia.info

V Cerknem bo od pustne sobote do torka potekala Laufarija. Laufarska družina šteje 25 likov in 26 mask, vsak laufar nosi »larfo« – masko, ki z opravo in obnašanje predstavlja lik, ki simbolizira določene človeške slabosti, socialni sloj, posebneža, nekateri liki pa segajo daleč v poganske čase. Laufe so vse, razen ene, izrezljane iz lipovega lesa. Pustni čase se v Cerknem prične že prvo nedeljo po Novem letu, ki se po maši na ulicah Cerknega prikaže prvi laufar. Vsako nedeljo jih je nato več, vse do Debele (pustne) nedelje. Takrat se vsi laufarji podajo na glavni trg, kjer Cesarsko kraljeva sodnija Pusta javno obtoži za vse neumnosti, ki so se zgodile od prejšnjega pusta. Obtožnica se bere v cerkljanskem narečju. V Cerknem se plesa v maskah z ansamblom Galop lahko udeležite v soboto ob 21. uri pred CŠOD, v nedeljo pa se bo pustna prireditev začela ob 14. uri, po njej bo zabava z ansambom Blisk.

5. Cerknica: otroška maškerada in butalski program za odrasle

Butalski policaj (foto: Marko Šinkovec, www.slovena.info)
Butalski policaj (foto: Marko Šinkovec, www.slovena.info)

Z »debelim četrtkom« in žaganjem babe se začenja letošnje pustovanje v Cerknici. V petek vabljeni na ogled TV Čohovo, ki je uradni butalski TV program (ni primerno za otroke). Na pustno soboto se otroška maškarada v Športni dvorani Cernica prične ob 15. uri, v šotoru ob Žajfnici pa pustna zabava z glasbenim programom ob 21. uri. Ne pozabite – v nedeljo, točno okrog 12.32, se pričenja veliki tradicionalno pustni karneval z velikimi figurami, liki in gostujočimi maskami. Po karnevalu bodo maske rajale v središču Butal, kjer se bodo vrtele pod taktirko Jelena in Modrijanov.

 

 

 

 

(Visited 73 times, 1 visits today)