5 minut za merjenje: izmerili bomo lahko slastnost krofov ter električno aktivnost svojih možganov

17. april, 2017

Univerza v Ljubljani, Katedra za merjenja in robotiko, Laboratorij za metrologijo in kakovost, v torek in sredo, 18. in 19. aprila, na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, zopet prireja dogodek ‘Pet minut za merjenje’, s katerim želi Fakulteta pokazati svojo izrazito raznovrstnost, interdisciplinarnost in sposobnost povezovanja z drugimi strokami.

“Osrednja tema dogodka bo merjenje kot osnovna dejavnost vsakega znanstvenega in tehnološkega poskusa. Prikazanih bo več poskusov, kjer bodo obiskovalci lahko sami poskusili različne fenomene, ki so vključeni pri merjenjih z najrazličnejših merilnih napravah,” pravijo na FE.

Vstop v svet merjenj

V akustično gluhi sobi bomo tako začutili, kako se sliši vaš govor v prostoru brez odbojev. “Obiskovalci bodo sami po tleh raztresli referenčne smeti in opazovali, kako se izmeri učinkovitost robotskih sesalnikov.  Lahko bodo izmerili slastnost krofov in tako sodelovali v tipični organoleptični meritvi,” navajajo na FE. Spoznali se bomo tudi z električno aktivnostjo svojih možganov in preskusili svojo moč, hkrati pa spoznali naprave za merjenje sile.

Foto: www.fe.uni-lj.si/
Foto: www.fe.uni-lj.si/

Tudi precizne meritve na najvišjem nivoju in predavanja

Prikazana bodo tudi merjenja na najvišjem nivoju, kjer bodo za najtočnejše merjenje temperature uporabljeni merilni instrumenti, kot so precizijski merilni uporovni mostiči, referenčni električni upori, fiksna celica trojne točke vode in standardni platinasti uporovni termometri, ki Laboratorij uvrščajo v nekaterih segmentih med najboljše na svetu. Poleg številnih drugih vznemirljivih poskusov bodo ob vsaki polni uri potekala tudi kratka predavanja s področja merjenj, hkrati pa se bo predstavilo nekaj najbolj merilno usmerjenih slovenskih podjetij.

 

(Visited 5 times, 1 visits today)