11. kongres športa za vse: gibanje zaposlenih

30. novembra, 2016

<![CDATA[Na 11. kongresu športa za vse, ki se je odvijal pretekli vikend v sklopu sejma Narava in zdravje v Ljubljani, so največ pozornosti namenili gibanju zaposlenih.
Zdravi na kvadrat
Gospodarska zbornica Slovenije že četrto leto izvaja akcijo Zdravi na kvadrat, kjer izvemo, da je Slovenija trenutno edina evropska država, ki je uzakonila izvajanje promocije zdravja na delovnem mestu. Zakon o varnosti in zdravju pri delu določa, da se tradicionalne aktivnosti za obvladovanje tveganj za varnost in zdravje pri delu v podjetju nadgrajujejo z dodatnimi aktivnostmi za promocijo zdravja na delovnem mestu, to je s spodbujanjem zaposlenih pri pozitivnih spremembah življenjskega sloga, pomembnih za ohranjanje in krepitev zdravja. Po zakonu je tako vsak delodajalec dolžan zaposlenim zagotavljati promocijo zdravja na delovnem mestu.

Čeprav je zaradi promocije zdravja v podjetjih manj bolniških odsotnosti, se podjetja redko odločajo za ukrepe na tem področju.

“Po diagnozah so na čelu obolenja kostno-mišičnega sistema, na četrtem mestu pa duševne in vedenjske motnje, največ izmed njih pa je depresij. Ob uvedbi so bile te bolezni na sedmem, šestem mestu, sedaj pa prihajajo na drugo ali tretje mesto. Visoko so tudi bolečine v križu, ki jih v dveh tretjinah ne moremo dokazati in moramo pacientu preprosto verjeti,” so izpostavili na NIJZ.
Kot je po poročanju STA povedala pristojna ministrica za šport Maja Makovec Brenčič, je Slovenija dežela športa, ki nam je tako rekoč zapisan v genih. “Po raziskavah je približno 60 odstotkov Slovencev občasno ali redno športno aktivnih. Kljub temu podatku, ki nas uvršča med najbolj športno aktivne narode v Evropi, smo si v nacionalnem programu športa zadali smeli cilj, in sicer želimo povečati število redno športno dejavnih odraslih za 10 odstotkov,” je dejala ministrica.
 
Vir: STA, NIJZ, GZS]]>

(Visited 23 times, 1 visits today)