10 najlepših krajev, ki jih bodo spremenile podnebne spremembe

31. marca, 2019

Za popotnike in raziskovalce, ki živijo v sodobnem svetu, ura teče hitreje kot kdaj koli prej zaradi groženj, ki jih predstavljajo podnebne spremembe. Pravzaprav je veliko najbolj osupljivih krajev na svetu že utrpelo škodo zaradi globalnega segrevanja.

V nadaljevanju predstavljamo 10 najlepših krajev, ki bodo v naslednjih letih utrpeli nepopravljivo škodo zaradi podnebnih sprememb. Mogoče, da bomo kot družba ukrepali dovolj hitro in učinkovito, da bomo upočasnili podnebne spremembe in bi rešili nekatere od teh lokacij. A vseeno je pametno, da pregledamo čim več teh krajev, medtem ko so še vedno tako veličastni, kot so bili nekoč.

1. Mrtvo morje

Mrtvo morje, ki se nahaja ob mejah Jordanije, Izraela in Zahodnega brega, je že desetletja priljubljena lokacija. Na žalost Mrtvo morje že izginja pred našimi očmi. Zahvaljujoč naraščajočim temperaturam v regiji (kot tudi problematičnemu upravljanju razvodja) se morje zmanjšuje s hitrostjo več kot 1 meter na leto, strokovnjaki pa napovedujejo, da bo do leta 2050 popolnoma izginilo.

Mrtvo morje

2. Patagonija

Patagonija je velik del Južne Amerike, ki je ena vodilnih turističnih destinacij za ljubitelje narave. Vendar je to še ena lokacija, kjer spreminjajoče se podnebje grozi, da bo za vedno spremenilo območje. Največje spremembe bodo verjetno nastale, ko se bodo ekspanzivna Patagonijska ledena polja začela topiti. In kot mnoge druge ledene površine se hitrost izginjanja ledu pospešuje.

Patagonija

3. Nacionalni park Kruger, Južna Afrika

Nacionalni park Kruger je eden najbolj znanih afriških rezervatov, kjer si je možno ogledati živali v naravnem okolju. Strokovnjaki napovedujejo, da bo skoraj dve tretjini divjih živalskih vrst izumrlo v prihodnjih letih, če se ne bodo izvajala drastična prizadevanja za zaustavitev podnebnih sprememb. Spreminjajoče se podnebje ne povzroča zgolj negostoljubnih temperatur za prostoživeče živali, temveč tudi spreminjanje padavinskih vzorcev.

Kruger

4. Key West, Florida

Tako kot Maldivi je Key West otoška destinacija, ki slovi po čudovitih razgledih. Večina otoka je manj kot 6 metrov nad morsko gladino. Glede na to, da se pričakuje, da se bo morska gladina do konca stoletja dvignila za približno 26 centimetrov, bo večina otoka izginila – vključno z mnogimi lokalnimi domovi, podjetji in infrastrukturnimi komponentami.

Key West

5. Narodni park Glacier, Montana

Narodni park Glacier je eden najbolj znanih in najlepših parkov v ZDA. Kljub temu da je park poln raznolikih rastlinskih vrst, obiskovalci prihajajo predvsem zaradi ledenikov. Na žalost pa ti ledeniki izginjajo s skrb vzbujajočo hitrostjo. Medtem ko je bil park nekoč dom 150 ledenikov, znanstveniki parka ocenjujejo, da se jih je 124 že stopilo.

Glacier

6. Alpe

Evropske Alpe so ene izmed najlepših in najčudovitejših gora na svetu, a so pravtako ogrožene zaradi podnebnih sprememb. Kot pri Kilimanjaru in številnih drugih ledeniških gorah se ogromna ledena polja v Alpah topijo s presenetljivo hitrostjo. Permafrost – nenehno zamrznjena plast kamenja in ledu – ki drži skupaj veliko gorskih grebenov, se je začela odtajevati. To je že povzročilo uničenje številnih gorskih poti.

Alpe

7. Veliki koralni greben, Avstralija

Veliki koralni greben, ki naj bi bil viden iz vesolja, je največji koralni greben na svetu in eno največjih avstralskih naravnih danosti. Greben ni le lep, ampak služi tudi kot življenjski prostor za številne ribe in nevretenčarje. V zadnjih letih je greben zaradi naraščajoče temperature vode utrpel nepopravljive poškodbe. Pravzaprav znanstveniki ocenjujejo, da je skoraj 30 odstotkov grebenov v verigi že propadlo.

Koralni greben

8. Ledenik Athabasca, Alberta, Kanada

Ledenik Athabasca, ki se nahaja v Alberti v Kanadi, je eden izmed najbolj priljubljenih ledenikov med turisti. Znanstveniki so odkrili, da se ledenik topi približno 7,5 m na leto. To ne bo povzročilo le, da bo ledenik sčasoma izginil, temveč bo povzročil tudi dvigovanje ravni oceana, ko se voda iz taline izlije v ocean.

Ledenik Athabasca

9. Kilimandžaro, Tanzanija

Kilimandžaro je ena najlepših in najbolj priljubljenih destinacij v vsej Afriki. Ne samo, da je priljubljena, ker je ena izmed najvišjih netehničnih gora na svetu, vendar je priljubljen tudi zaradi veličastnih ledenikov, ki se nahajajo blizu njenega vrha. Trenutne ocene kažejo, da bodo ledeniki popolnoma izginili do leta 2030.

Kilimanjaro

10. Kiribati

Kiribati so sestavljeni iz 32 različnih atolov in grebenskih otokov, sredi Tihega oceana. Otoki so priljubljeni pri številnih turistih. Dvigovanje morske gladine ogrožajo vse nižje ležeče otoke, nekaj pa jih je že zdrsnilo pod morsko gladino. Ta trend se bo verjetno nadaljeval, zaradi česar bodo prebivalci otokov težko preživeli, saj bo kmetovanje zaradi naraščajoče vsebnosti soli v tleh nemogoče.

Kiribati

Vir: Montem

(Visited 241 times, 1 visits today)