5 korakov za bolje počutje, več energije in več časa

5. december, 2013

Vsi smo prezaposleni in imamo na splošno premalo časa, da bi se ukvarjali z zdravim načinom življenja. V decembru še toliko bolj. Velikokrat se zalotimo, kako utrujeno strmimo v računaniški ekran in pravzaprav ne vemo, kaj beremo. Ali pa smo že uro pred odhodom iz službe tako utrujeni, da se nam pred očmi prikazuje samo še postelja. Čas je za ukrepanje, za katerega pa nimamo ne časa ne energije. Poskrbimo torej vsaj za 5 zdravih odločitev, nekakšen minimum za boljše počutje.

1. Tudi če ne uspemo narediti nič drugega, poksrbimo vsaj, da bo spanje prioriteta.

Spanje je lahko najpomembnejši dejavnik zdravja (in tudi vzdrževanja telesne teže). Pomanjkanje spanja vpliva na hormone, ki povzročajo lakoto in tudi stres, kar vodi v željo po kalorični hrani z veliko sladkorja in maščobe. Energija iz take hrane pa hitro pade, zato smo kmalu po obroku še bolj utrujeni.

2. Ko se odločamo, kaj bomo jedli, razmišljajmo o učinkovitosti.
„Hrana kot gorivo“ je dobra iztočnica, če nočemo izgubljati časa zaradi premalo energije in zaradi bolezni. Z izbiro živil, ki zagotavljajo kar največ hranilne vrednosti, bomo porabili manj časa za hrano in imeli več časa za akcijo. Polnozrnata živila, sveže sadje in zelenjava – s tem ne moremo zgrešiti.

3. Tudi če smo preutrujeni za en sam korak, se prisilimo, da gremo na kratek 10 minutni sprehod.
Poslušajmo svoje telo, ko potrebujemo odmor. Boli hrbet? Gledamo v zaslon računalnika, ne da bi dejansko delali? Čutimo nelagodje v želodcu? Ko prepoznamo, kakšen alarm se oglaša v našem organizmu, mu prisluhnimo in ukrepajmo. Kratek sprehod je hitra rešitev proti pregorelosti in stresu.

4. 20 minut na teden za osnoven načrt obrokov.
Kdo ima danes čas za načrtovanje kosila za naprej? Načrtovanje si lahko olajšamo in skrajšamo na preprost način, ki bo dejansko učinkoval: uporabimo koledar. Vpišimo čas za rekreacijo, čas za nakupe živil, pripravo in uživanje obrokov. Tako že vnaprej vemo, kdaj in koliko časa si bomo morali vzeti, na tak način pa pripomoremo k temu, da se dejansko držimo svojega urnika.

5. Dihajmo!
Od vseh zdravilnih tehnik je morda dihalna vaja „4-7-8“ ena najbolj učinkovitih. Hkrati je preprosta in jo lahko izvajamo kadarkoli in kjerkoli: vdihnemo skozi nos in štejemo do 4, zadržimo dih in štejemo do 7, močno izdihnemo skozi usta in štejemo do 8. Ponovimo 3-4 krat ter takoj osvežimo misli in telo ter znižamo raven stresa.

Preprosto in hitro lahko s temi koraki naredimo veliko za svoje dobro počutje in zdravje.

Vir: MindBodyGreen

(Visited 4 times, 1 visits today)