Sprostitev si dajte na urnik in poskrbite zase!

20. januarja, 2020

Je bila ena od vaših novoletnih zaobljub, da boste bolj zdravo živeli? A takoj, ko se je začel stari delovni ritem s prenatrpanim urnikom obveznosti ste že obupali? Rešitev: sprostitev vkomponirajte kar na urnik!

Tule je nekaj nasvetov, kako bolje skrbeti zase – od 6. ure zjutraj do spanja zvečer. In to ne da bi zaradi tega trpele vaše obveznosti! Za primer smo vzeli delovnik, ki traja od 9. do 17. ure. Za začetek se lotite enega ali dveh korakov, postopoma pa vse več, dokler vam ne pridejo popolnoma v navado.

6:00
Vstanemo in, če je le mogoče, se takoj izpostavimo svetlobi. Dokler je ob tej uri še tema ali mrak, postopoma prižigamo najprej nočno lučko, potem močnejšo luč, ki nas bo obsijala kot sonce.

6:15
Čas za hvaležnost. Izberimo 2 ali 3 majhne ali velike stvari, za katere smo hvaležni. To ima neverjeten učinek proti temu, da dan začnemo s skrbmi in strahovi.

6:30
Telovadba. Lahko je to le pozdrav soncu ali druga oblika lahkotne joge ali pa kaj bolj aktivnega, da nam požene kri po telesu.

Za tem je čas, da nahranimo telo. Zajtrk, bogat z beljakovinami, nas bo držal pokonci do kosila.

8:00
Gremo! Če vozim , lahko pot v službo izkoristimo tako, da poslušamo svoj priljubljeni podcast, novice ali pa avdio knjige. Tudi v prevoz lahko vključimo sprostitev. Če je pot do delovnega mesta na javnem prevozu ali kot sopotnik, v tem času izpilimo kakšno prezentacijo, tiho vadimo govor, ali pa pregledamo nujna dnevna opravila.

9:00
Prihod v službo. Kaj pa zdaj? Prioritete! Organizirajmo si delovni dan tako, da ne bomo pretirano utrujeni in da ne bomo brezglavo trošili pozitivne energije, s katero smo začeli dan. Bistveno je, da med našimi dnevnimi opravili naredimo prioritete. Med tem, ko se posvečamo delu, utišamo telefon in zapremo zavihek z elektronsko pošto – vsaj za 90 min. To je nekako optimalen časovni blok, v katerem največ naredimo v ‘ne moti’ načinu.

12:00
Čas za malico izkoristimo tudi za sprostitev: nahranimo telo pa tudi da prevetrimo misli. Lahko nadaljujemo s poslušanjem jutranjega programa ali branjem knjige, če je mogoče, pa v čas malice vrinemo hitro meditacijo ali hitro vadbo. Seveda pa tudi malica v družbi sodelavcev lahko pripomore k boljšemu počutju in ponovnem skoku energije – posebej če druženje vključuje smeh.

Tudi če, v skrajnem primeru, jemo kar ob računalniku, ob delu, posrkbimo vsaj za zdravo izbiro hrane, kot npr. za začetek solato, namesto klasičnega sendviča morda tortilja zavitek s pustim mesom, namesto sladkih namazov pa z arašidovim maslom.

15:00
Bo šlo? Padec energije okoli 3. ure popoldan je zelo realna stvar. Toda ni se treba ukloniti. Namesto, da posežemo po sladkarijah, kavi ali energijski pijači, si vzemimo kratek odmor za sprostev – gremo na sprehod – tudi če si le ‘pretegnemo noge’ z obhodom pisarne. Če nas grabi prehuda lakota, si zapomnimo preprosto pravilo: kompleksni ogljikovi hidrati + beljakovine = dolga sitost, enostavni ogljikovi hidrati = kratek občutek zadovoljstva. Polnozrnati krekerji s sirom, surova zelenjava s humusom ali sadje in oreški so boljša izbira od razno raznih čokoladk.

18:00
Zadnji čas, da zapustimo pisarno. Delo pa moramo zapustiti tudi z mislimi, ne le fizično. Nekomu pri tem pomaga vadba, drugemu dolg sprehod. Dobra sprostitev je tudi druženje – takoj po službi.

19:00
Večerja. idealen čas za večerjo je vsaj 3 ure pred spanjem. Za večerni obrok se izogibajmo veliko maščobam in veliko ogljikovim hidratom. Za boljši spanec skrbi hrana, kot je losos, polnozrnate žitarice, jogurt, banane …

21:00
Sprostitev pred spanjem. Naj bo to meditacija, topla kopel, skodelica zeliščnega časa ali dobra knjiga – to so vse načini, da se sprostimo preden gremo v posteljo. Vsekakor pa se izogibajmo elektronskim napravam, ki motijo naš naravni biološki ritem, gledanju groznih prizorov ali pa pripravljanju nalog za naslednji delovni dan.

22:00
Spat! Največ kar lahko naredimo za svoje zdravje in dobro počutje je, da se v posteljo odpravimo dovolj zgodaj. Spalnico imejmo temno in hladno, pred spanjem pa ne razmišljajmo preveč, ampak se osredotočimo le na dihanje. Če ne moremo zaspati, poskusimo s sproščujočo glasbo ali kakšno aplikacijo z zvoki, ki nas uspavajo (npr. šumenje klimatske naprave ipd), pisanjem dnevnika …

 

Vir: FastCompany

(Visited 41 times, 1 visits today)