Dobre prakse v času koronavirusa: od brezplačnih sob do spletnih nakupov

23. marca, 2020

Čas epidemije in ukrepi izolacije zaradi koronavirusa so prinesli tudi dobre prakse.  V času izbruha novega koronavirusa na Kitajskem so predvsem v Wuhanu mnoge hotele namenili za bivanje medicinskemu osebju. S tem so bili izolirani od ostalega prebivalstva in družine, da v primeru okužbe niso prenašali virusa. Obenem so bili nastanjeni v bližini bolnišnic oziroma delovnega mesta.

Sedaj so to preizkušeno prakso začeli uvajati tudi v najbolj ogroženih evropskih državah Franciji, Španiji, Veliki Britaniji, Italiji pa tudi v ZDA. Nekatere hotele bodo celo spremenili v zasilne bolnišnice.

Sobe tudi za brezdomce

V Londonu so namenili 300 hotelskih sob tudi brezdomcem. Sobe je po ugodni ceni najela mestna oblast za tri mesece. Tako se lahko oboleli brezdomci v primeru bolezni zatečejo v varno samoizolacijo. Zavedajo se, da so brezdomci med najbolj ogroženimi, saj nimajo dostojne strehe nad glavo in mnoge pestijo zdravstvene težave. Poleg tega nimajo niti možnosti za umivanje.

Spletna trgovina za najbolj ogrožene

V Luxemburgu je začela obratovati spletna trgovina, ki je namenjena najbolj ogroženim prebivalcem v času pandemije. Namenjena je starejšim od 65 let in bolnim. Ponudba je omejena na nujnejše izdelke (hrana, čistila in higienski pripomočki), dostava je brezplačna, blago pa pripeljejo na dom najkasneje v treh dneh na celotnem območju majhne države. Plačilo je možno vnaprej s plačilno kartico, dostava in predaja pa poteka brez kontakta – kupljeno blago pustijo pred vrati naročnika.

 

 

(Visited 113 times, 1 visits today)