LOGO_LUPA_web

Vse večja nevarnost drog – vse več smrti zaradi prevelikega odmerka

6. junij, 2017

“Čedalje večje število smrtnih primerov v EU zaradi prevelikega odmerka drog, nenehna in povečana dosegljivost novih psihoaktivnih snovi in vse večje tveganje, ki ga za zdravje pomenijo sintetični opioidi z zelo močnim učinkom,”  je med drugim v današnjem poročilu o drogah izpostavil Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA).

Center v letnem poročilu proučuje tudi znake vse večje dosegljivosti kokaina, razvoj politik na področju konoplje in uporabo psihoaktivnih snovi med šolsko mladino. Ker na problematiko drog, s katero se srečuje EU, vse bolj vplivajo mednarodni dogodki, je analiza postavljena v svetovni okvir.

Število smrtnih primerov zaradi prevelikega odmerka se je v EU povečalo že tretje leto zapored

V Evropi okoli 1.3 milijone uporabnikov opioidov

V danes objavljenem poročilu je, kot poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje, poudarjena zaskrbljenost zaradi čedalje večjega števila smrtnih primerov zaradi prevelikega odmerka droge v Evropi. To število se je namreč povečalo že tretje leto zapored. Ocenjuje se, da je bilo leta 2015 v Evropi skupno 8.441 smrtnih primerov zaradi prevelikega odmerka, ki so bili v glavnem povezani s heroinom in drugimi opioidi, kar pomeni 6‑odstotno povečanje glede na ocenjenih 7.950 smrtnih primerov v 30 državah leta 2014. O povečanju števila smrti se je poročalo za skoraj vse starostne skupine.
O večjem številu smrtnih primerov zaradi prevelikega odmerka v letu 2015 poročajo iz Nemčije, Litve, Nizozemske, Švedske, Združenega kraljestva in Turčije. Med najbolj ranljivimi so problematični uporabniki opioidov, ki jih je v Evropi okoli 1,3 milijona.

Tudi v Sloveniji

Pri nas je okoli 5.200 tveganih uporabnikov opioidov. Največ je sicer uporabnikov marihuane (prek 10% populacije med 15 in 34 let), sledijo kokain, amfetamini in MDMA. Največji delež uživalcev je v starosti od 15 do 24 let, za vse droge. Povečuje se število odvisnikov od konoplje, ki se vključujejo v zdravljenje. V letu 2015 je bilo 32 smrti zaradi predoziranja (kar je več kot zadnjih nekaj let) ter 4.235 kriminalnih dejanj, povezanih z drogami.

 

Vir: NIJZ, emcdda.europa.eu

(Visited 8 times, 1 visits today)