Problematični fosfati v živilih

7. decembra, 2017

Fosfor je za normalno delovanje telesa nujno potreben mineral. Njegovo pomanjkanje v prehrani človeka pa je izjemno redko, saj se nahaja v mnogih živilih. Po drugi strani so pretirani vnosi fosforja škodljivi. Fosfor namreč zavira absorpcijo nekaterih drugih mineralov, še posebej kalcija, katerega pomanjkanje je  med prebivalci Slovenije, kot pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistkio, bistveno bolj pogosto od pomanjkanja fosforja.

Fosfor je eden izmed pogostejših elementov v človeškem telesu, kar okoli 85% se ga nahaja v kosteh in zobeh. Predstavlja nujno potreben mineral, ki je v obliki fosfata izkoristljiv za človeško telo. Pomemben je za  mineralizacijo kosti in zob, sodeluje pri metabolizmu in shranjevanju energije, obenem pa je pomemben tudi
pri vzdrževanju kislinsko baznega ravnotežja v telesu.

V katerih živilih je fosfor?

Fosfor se nahaja v mnogih živilih. Naravno ga je največ v živilih, ki so bogata z beljakovinami, kot so mleko in mlečni izdelki, meso, ribe, pa tudi mnoga rastlinska živila, npr. žita. “Vnos naravno prisotnega fosforja v živilih je zato težko omejevati brez tveganja, da bi se s tem zmanjšal prehranski vnos beljakovin. Tudi sicer se v živilih naravno fosfor nahaja organsko vezan na različne komponente, zaradi česar ga telo lahko izkoristi med 55 in 80%,” pojasnjujejo na inštitutu.

Na drugi strani pa se fosfati lahko dodajajo nekaterim živilom v postopkih predelave, kot aditivi, ki so po besedah inštituta bolj izkoristljivi, saj se v prebavilih absorbirajo bolj učinkovito. “Prehranski vnos fosforja narašča prav na račun dodajanja fosfatov kot aditivov v živila,” povedo in dodajo, da je bilo v ZDA ocenjeno, da aditivi v živilih doprinesejo že med 20 do 30% povprečnega dnevnega vnosa fosforja prebivalcev, medtem ko so te vrednosti pri nas še precej nižje.

Primeri odobrenih aditivov v živilih, ki vsebujejo fosfor, so:

  • fosforjeva kislina (E338) in njeni fosfati, predvsem:
  • natrijevi (E339),
  • kalijevi (E340),
  • kalcijevi (E341),
  • magnezijevi (E343),
  • difosfati (E450),
  • trifosfati (E451) in
  • polifosfati (E452).

V Sloveniji veliko živil vsebuje dodane fosfate

Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko: “Glede na naše podatke o sestavi predpakiranih živil v Sloveniji, je le-ta dodana v približno 2% različnih brezalkoholnih pijač, predvsem v kole. Ker gre zelo uveljavljene blagovne znamke, te pijače sicer predstavljajo mnogo večji tržni delež. Fosfati se precej pogosto uporabljajo tudi v nekaterih drugih skupinah živil, npr. kot emulgatorji in stabilizatorji. Približno 7% kavnih pripravkov npr. vsebuje kalijeve fosfate, 7% sirov (predvsem topljeni siri) vsebuje natrijeve fosfate, 4% piškotov vsebuje difosfate, od predelanih mesnih izdelkov pa jih 10% vsebuje difosfate, 7% pa trifosfate. Tako dodan fosfor je v izjemno biorazpoložljivi obliki, zato se skoraj v celoti absorbira. Tudi nekatera prehranska dopolnila vsebujejo fosfor, čeprav dodajanje tega minerala pri večjem delu populacije ni potrebno.”

Varna mera?

Dr. Urška Blaznik, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ): “Fosforjeva kislina in fosfati, kot aditivi za živila, so v Evropi predmet presoje varnosti s povišano prioriteto, saj so trenutni referenčni varni odmerki, določeni pri Svetovni zdravstveni organizaciji, že starejšega datuma, nova presoja varnosti pa bo pri EFSA končana do konca leta 2018. Zanjo je bilo treba zbrati vse relevantne toksikološke informacije, poleg teh pa tudi informacije o naravni prisotnosti in uporabi dodanih fosfatov v hrani. V letu 2013 je EFSA že obravnavala raziskavo o verjetnosti povezave med velikimi vnosi anorganskih oblik fosforja, ki jih zaužijemo predvsem z aditivi v pripravljeni hrani, in povečanim tveganjem za razvoj bolezni srca in ožilja pri splošni populaciji (z vlogo pri kalcifikaciji ožilja). Glede na opazovalne študije, ki so bile uporabljene v raziskavi, je EFSA zaključila, da neposredne povezave ni možno potrditi.”

Čeprav so najvišje dovoljene vsebnosti aditivov v živilih kot rečeno postavljene tako, da je pri tem zagotovljena varnost tovrstnih živil, lahko aditivi v skrajnem primeru predstavljajo tudi tveganja. Prof. dr. Igor Pravst pravi, da bi bili potencialno lahko ogroženi ljudje, ki zaužijejo bistveno več procesiranih živil z dodanimi fosfati, npr. brezalkoholnih pijač in procesiranih mesnih izdelkov.

Vir: Inštitut za nutricionistiko, NIJZ

(Visited 52 times, 1 visits today)