Dan varne rabe interneta

11. februarja, 2020

Več kot 140 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij.

Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši  internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si.

»Skupaj za prijaznejši internet«

Letos dan varne rabe interneta poteka pod sloganom »Skupaj za prijaznejši internet«. Cilj prihajajočih aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike interneta. Hkrati je tudi povabilo vsem uporabnikom interneta, da na internetu z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji.

Mami, a mi daš telefon?

Safe.si danes začenja s kampanjo, s katero želijo starše opozoriti na pretirano rabo mobilnih telefonov. V ta namen so pripravili plakat, ki ga bodo brezplačno prejeli slovenski pediatri in vrtci ter šole in drugi, ki bodo plakate naročili. V sklopu kampanje so na Safe.si izdali tudi priročnik »Mami, a mi daš telefon?«, ki nudi staršem predšolskih otrok nasvete, kako naj na ustrezen in varen način vpeljejo otroke v uporabo tablic, mobilnih telefonov in računalnikov. V kratkem bodo izdali še priročnik za vzgojitelje predšolskih otrok na temo varne rabe digitalnih naprav in interneta.

“Sestavni del življenja današnjih staršev so mobilni telefoni, ki jim omogočajo dostop do informacij, komunikacijo in zabavo. Pozitivni učinki teh naprav so veliki, vendar pa mobilni telefoni in storitve, ki jih omogočajo, skrivajo tudi številne pasti in tveganja,” pravijo na Safe.si.

Starše skrbi, koliko so otroci na internetu – kaj pa sami?

Številne starše skrbi, da njihovi otroci ne bi predolgo uporabljali mobilnih telefonov, tablic in računalnikov, pri tem pa, kot poudarjajo na Safe.si, pozabljajo, da tudi sami prepogosto uporabljajo digitalne naprave. “Medtem ko svojim otrokom omejujejo in prepovedujejo uporabo, sami mobilne telefone uporabljajo med kosilom, večerjo, zvečer v postelji, med igro in pogovorom z otroki, celo med vožnjo in med mnogimi drugimi dejavnostmi. S tem dajejo otrokom po eni strani slab zgled, po drugi strani pa jim zaradi tega ne nudijo pozornosti in druženja, ki si ju otroci želijo in tudi nujno potrebujejo.”

Problematika uporabe digitalnih naprav pri predšolskih otrocih

Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si ugotavljajo tudi, da se otroci srečujejo s telefoni, tablicami in računalniki že zelo zgodaj. “Običajno je prvi stik v obliki gledanja risank z YouTube, nato pa sledi igranje različnih video iger na mobilnih telefonih ali tablicah. Pri tem so otroci lahko izpostavljeni vsebinam, ki so zanje neprimerne, strašljive in jih ne razumejo, če starši ne nadzorujejo dogajanja. Verjetnost, da se srečajo z neprimernimi vsebinami, je bistveno večja, če lahko otroci sami izbirajo vsebine oz. katere video posnetke si bodo ogledali. Pri video igrah, ki so brezplačne, so običajno izpostavljeni tudi oglaševanju, ki ga ne razumejo.”

Safe.si: “Starši že zelo zgodaj (številni bistveno prezgodaj) izročijo otrokom v uporabo mobilne telefone ali tablice. Zaradi živosti barv, hitrega dogajanja in interaktivnosti, jih otroci zelo hitro osvojijo, naprave pa jih lahko tudi zasvojijo.”

V pomoč staršem predšolskih otrok so na Safe.si pripravili kratek priročnik z naslovom »Mami, a mi daš telefon?«, ki ponuja 10 praktičnih nasvetov, kako naj na ustrezen in varen način vpeljejo otroke v digitalni svet. Gre za prevod priročnika, ki ga je pripravila avstrijska točka osveščanja o varni rabi interneta.


Nekaj nasvetov iz priročnika za starše:

  • Uživajte v času, ko ste skupaj z otrokom. Še prehitro bo odrastel.
  • Bodite dober zgled.
  • Poskrbite, da bodo naprave varne za otroke.
  • YouTube ni varuška!
  • Za otroka izberite le nekaj aplikacij, ki so dobre, pri tem pa upoštevajte starostne omejitve.
  • Nikoli ne dajajte otroških fotografij na internet in družabna omrežja.
  • Zabavajte se skupaj z otrokom.

Evropska mreža centrov za varnejši internet Insafe je ob dnevu varne rabe interneta 2020 pripravila video pod sloganom »Skupaj za prijaznejši internet«.

(Visited 150 times, 1 visits today)