Super prigrizki, ki si jih lahko naredijo otroci sami

21. marca, 2020
Super prigrizki, ki si jih lahko naredijo otroci sami

Prigrizki so nekaj, po čemer vsi občasno hlepimo in zdi se, da če smo več doma, bi tudi več in vekrat kaj grickali. Ste opazili, da bi tudi otroci med poukom na daljavo večkrat kaj prigriznili? Nič zato, če nimamo kupljenih prigrizkov in sladkarij. Pravzaprav še bolje – domači so bolj zdravi in otroci jih lahko naredijo sami.

Otroci se največ naučijo ‘iz prakse’, če jim le starši damo prosto pot in njihovi starosti primerne zadolžitve. 4 predlogi za prigrizke, ki jih lahko naredijo otroci sami.

Slan prigrizek: Mini bučkine pice

Bučke narežemo na centimeter debele rezine, jih položimo na pekač in 4 minute pečemo v pečici. Nato vsako rezino namažemo s paradižnikovo omako, nanje položimo sir, tanke kolobarje korenja in zopet položimo v pečico za 3 minute.

Če bi želeli dodati manj ‘zdravo’, a otrokom ljubo noto, lahko na rezine bučk otroci položijo tudi rezine hrenovk (ki jih prej skuhate).

Seveda gre tudi s kruhki namesto bučk.

Sladek prigrizek: Jabolčni posladek

Jabolko obrnete tako, da pecelj ne gleda v višino, pač pa vstran. Tako obrnjenega narežete na pol centimetra debele rezine. Te postavite na površino in z nečim okroglim izrežete osrednji del (tako da dobime krogec, luknjico znotraj okrogle rezine jabolka).

Obod vsake jabolčne rezine premažete z arašidovim maslom in potresete z zdrobljenimi oreščki po svoji izbiri, čudovito pa se zraven poda še kakšen sesekljan košček temne čokolade.

Najlubši prigrizek: Sirovi krekerji

Potrebujemo 230 gramov naribanega sira, 4 čajne žličke naribanega masla, 1 čajno žličko soli.

Zmešamo z mešalnikom. Dodamo skodelico moke in zopet mešamo. Dodamo 2 čajni žlički ledene vode. Mešamo. Če se nam zdi presuho, dodamo še žličko ledene vode. Masa mora biti taka, da v roki v hipu ostane oblikovana kepa.

Nato maso stresemo na površimo, jo razdelimo na dva dela in vsakega na hitro oblikujemo v hlebček (brez gnetenja). Vsak kupček zavijemo v peki papir in damo za pol ure v hladilnik. Vsako kepo razvaljamo, razvaljamo testo razrežemo na cca. 2×3 cm debele pravokotnike. V sredino vsakega pravokotnika (ali kvadrata, naredimo po želji) nakažemo luknjico.

Pečemo 13 minut na 180 stopinj in čudoviti domači sirovi krekerji so tu.

Leden prigrizek: Jogurtova zmrzlina

Peki papir položimo v malce višji pekač in nanj namažemo vanilijev jogurt (cca. 2 cm debelo). Na to potresemo na koščke sadja, narezane jagode, lahko tudi drugo jagodičevje, mango, sadje iz kompota …

Pekač položimo v zamrzovalnik za 2 uri, Po tem času jogurt postane zrmznjena ‘plošča’, ki jo razlomimo na večje kose in uživamo v domači ledeni sladici.


Preberite tudi: Kaj početi z otroci na deževen dan?

Kaj početi na deževen dan in kako zaposliti otroke?

 


Nazaj na kategorijo PREHRANA.

(Visited 312 times, 1 visits today)