Skriti dragulji – slovenska in hrvaška vina, ki jih moramo poskusiti

17. aprila, 2018

Številnih vin v Istri ne poznamo in so nekje v ozadju. A teh treh ne gre spregledati piše David Williams v The Guardian.

Matošević Alba, Malvazija Istarska, Hrvaška

Če iščete posebno, hrani prijazno vino, narejeno iz posebnega grozdja morate poskusiti Matošićevo Malvazija Alba, ki jo vinarji izdelujejo prav premišljeno. Vino je mešanica grozdja z različno strukturo iz različnih vinogradov. Vino fermentira v kadi iz nerjavečega jekla, brez maceracije in uporabo metod za hitro predelavo grozdja. Je sveže in elegantno vino s srednjo strukturo, sadnega okusa, zelo pitno, rahlo mineralno in priokusom, ki spominja na grenke mandlje. Uporaba vina je mogoča na več načinov – od lahke pijače na zabavah, do različne uporabe v kuhinji.

Kozlović Teran 2016, Hrvaška

To vino ima globoko, skoraj neprozorno vijolično barvo. V njegovem okusu zaznamo mladost in svežino, z intenzivno noto jagodičastih sadov, kot so malina, borovnica in jagode. To vino se nikakor ne sramuje svoje sveže kisle note, ki izhaja iz jagodičevja. Neustrašno pokaže svojo naravno plat: divji po srcu, a zvest svojim koreninam! Je popoln spremljevalec jedem na žaru – mesu, zelenjavi ali celo ribam. Prav tako se poda tudi k testeninam, sušenemu mesu, mletemu mesu …

Burja Zelen, Vipavska dolina Slovenija

Vipavski ponos. Sorta s svojimi zahtevami, posebna, drugačna od drugih. Barva vina je nežna do srednje poudarjena limonasta. Cvetica je srednje poudarjena, sprva malce zadržana, potem se odpre. Prevladujejo breskve, marelice, mandljni. V ustih je vino suho, lažje, višjih kislin. Prepričata predvsem polnost in vztrajnost okusa. Posestvo Burja povezuje tradicionalno vipavsko vinogradniško kmetijo s sodobnim razumevanjem vin. Verjamejo v celovitost in spoštujejo lokalne sorte. Vinograde obdelujejo po načelih biološke in biodinamične pridelave ter spodbujajo naravo, da izrazi svoj značaj.

(Visited 14 times, 1 visits today)