Šelinka – tradicionalna kraška juha iz zelene

1. februar, 2020
Foto: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info

Šelinka je aromatična zelenjavna juha, ki so jo kraške gospodinje včasih pripravile ob trgatvi. Njena glavna sestavina je šelin – zelena (tako gomolj kot listje), v njej pa je za krepčilo tudi kos svinjine. Menda naj bi vsaka vas imela svoj recept za šelinko, mi smo poskusili združiti nekaj različic in skuhali odlično šelinko!

Sestavine:

  • 1 velik gomolj zelene in listi zelene
  • 3 srednje veliki krompirji
  • 2 korenčka
  • 15 dag kraške pancete (ali poljubno velik kos mesa – lahko je tudi slanina, pršut, prekajena rebrca, klobasa)
  • jušna osnova
  • žlica moke
  • 2 stroka česna
  • majaron, koriander, lovor
  • sol, poper
  • oljčno olje
  • žlica moke (za zgostitev s prežganjem)

Priprava

Olupljen in narezan krompir skuhamo, olupjen gomolj zelene naribamo. V ponev damo oljčno olje, na njem popečemo sesekljano panceto, nariban gomolj in nasekljano korenje. Prepražimo in dušimo okoli 15 minut. Dodamo česen, ko zadiši, mešanico potresemo z žlico moke, jo na hitro popražimo in zalijemo z malo jušne osnove.

Kuhan krompir odlijemo in pretlačimo, nato pa v lonec dodamo dušeno zelenjavo s prežganjem in dolijemo preostalo jušno osnovo. Dodamo majaron, koriander in lovor. Kuhamo pol ure, tik pred koncem pa dodamo še sesekljane liste zelene.

Solimo in popramo na koncu, po okusu, saj je prekajeno meso ponavadi že dovolj slano.

Postrežemo s kosom kruha ali popečeno polento – če pa smo bolj kreativni chefi, pa bo vsakega za mizo očarala šelinka v krušni skodelici!

(Visited 70 times, 1 visits today)