Recept: testenine z malo drugačno omako!

16. marca, 2020

Testenine smo si vsi menda nabrali v zalogo, da pa ne bodo le “bolonjez”, smo tokrat pripravili malo drugačen recept za pesto – zanimivo omako, ki jo lahko glede na sestavine, ki jih imate doma, prilagodite po svoje.

Sestavine:

  • testenine po izbiri
  • slanina
  • rukola, regrat ali bazilika (lahko tudi vse troje, preizkusili smo kombinacijo rukole z malce sveže bazilike)
  • mleti orehi (lahko tudi mandlji ali klasične pinjole)
  • olivno olje
  • parmezan
  • česen (najbolje svež; eksperimentirate lahko tudi z mlado čebulo)
  • začimbe po okusu (v pesto se sicer najbolje podajo mediteranske)

Priprava:

Skuhajte testenine. Pripravite “pesto” – sesekljajte (lahko ročno ali pa v sekljalniku) zelenje, dodajte olivno olje, orehe, česen, parmezan in začimbe in še malo presekljajte, premešajte – do želene gostote.

Odcedite odvečno vodo in po potrebi dodajte še malo olja.

Slanino narežite na majhne koščke in prepražite na nizkem ognju do hrustljavosti, vmešajte testenine nato pa še omako. Postrezite z naribanim parmezanom.

NAMIGI: recept za testenine “brez”

Za obrok brez glutena namesto običajnih testenin uporabite tiste iz 100 % leče ali čičerike. Preverjeno dobro se podajo k taki omaki.

Za vegetarijanski krožnik pa v receptu preprosto izpustite slanino. Hrustljavost lahko dosežete tako, da testenine, preden jih zalijete z omako prepražite na malo olja – ali pa po njih posujete nekaj prepraženih orehov ali mandljev.

Katere testenine se najbolje podajo k taki omaki?

Po italijanskem okusu vsaka omaka ustreza samo eni določeni vrsti testenin.

Na splošno velja, da bolj je omaka debelejša in mesnata, širše morajo biti testenine. To pravilo velja tudi za zvite ali valovite . Bolj so zvite, bolj močna mora biti omaka. Dolge ali tanke je treba jesti z gladkimi in lahkimi omakami. Kremne omake pa so najbolj primerne za jajčne rezance.

Tako bi za omake, ki so podobne pestu, najbolj priporočali špagete ali njoke, a verjemite, da bodo k tej omaki dobre prav vsake, tudi “navadni” makaroni!

 

(Visited 311 times, 1 visits today)