Recept: pomladna zelenjavna ponvica
Zelenjavna ponvica! Zelenjave je vse več in če se vam že lušta malo bolj pisanih jedi, se dobi že bučke, paraadižnike, melancane, ki imajo že “ta pravi” okus. Zato tokrat en pisan recept, poln okusov, barv in zdravja.
Sestavine:
- čebula, česen
- paprika
- melancani
- paradižniki (lahko so češnjevi za še bolj izrazit okus)
- bučke
- šparglji
- nariban sir in parmezan
- dodate lahko tudi gobe in mlado čebulo
- olivno olje
- sol, poper, začimbe po okusu (ponvica najbolj kliče po mediteranskih: rožmarin, origano, bazilika, peteršilj …)
Priprava:
vse sestavine razen špargljev narežite na približno enako velike kose. Če imate raje večje kose kot z žara, jih popecite na hitro na visoki temperaturi. Če pa imate raje bolj omakasto ponvico, pa čebulo in česen sesekljajte, ostalo zelenjavo pa narežite na drobne kocke.
Segrejte večjo nizko ponev (oz. žar ponev), dodajte olivno olje, nato čebulo, paradižnik, melancan, papriko, šparglje in bučke pa bolj na koncu. Na krožniku potresite s sirom in parmezanom, prelijte še z malo “olivca” in posujte z mlado čebulo.
K zelenjavni ponvici se odlično podajo domači njoki ali polenta, prav tako pa lahko za prilogo skuhate katerekoli testenine ali riž, ob pisan krožnik prija tudi pečen krompir, celo pire krompir – ali kuskus! Seveda lahko jed dodatno “obtežite” s koščki piščanca, jo postrežete ob zrezku ali pleskavici ali pa vanjo dodate koščke hrenovk in/ali jajca.
Poglejte tudi: Divje rastline za na krožnik