RECEPT: 1, 2, 3 kosilo iz sestavin, ki jih imate doma

15. aprila, 2020

Včasih pride dan, ko ni energije za kosilo. Ni nujno, da se nam ne ljubi kuhati, ampak imamo glavo enostavno prepolno vseh drugih stvari. Idej ni, želje so, kaj je za porabiti, pa je tretji dejavnik. Brskamo po internetu in zatavamo do noro dobrih receptov, ki pa kot po pravilu zahtevajo nekaj, česar nimamo doma. Ali pa so priprave primerne za kakšno praznovanje – ne pa za današnje kosilo. 

Tu je recept za kosilo, ki je preprost in predvsem – učinkovit. Zapeljete ga lahko dovolj po svoje, da mu mirno lahko rečete ‘Kosilo ala jaz’.

Sestavine:

  • riž, kuskus, mešanica žit ali karkoli podobnega, lahko tudi testenine
  • poljubno meso, pripravljeno kakor koli, lahko tudi suhe mesnine ali ocvrt piščanec, nekaj, kar ste imeči včeraj za kosilo, hrenovke …. meso pa lahko tudi izpustite!
  • čebula
  • nekaj strokov česna
  • (olivno) olje (lahko tudi maslo)
  • začimbe po izbiri (če uporabljate suhe mesnine, skoraj niso potrebne, morda le malo origana)
  • paradižnikova mezga ali sojina omaka ali malo vina ali smetane
  • paprika ali šparglji ali mlada čebula ali kuhan brokoli (ali pa nič od tega)
  • po želji jajca
  • rukola in/ali parmezan kot dodatek za serviranje

Priprava:

Skuhamo riž oz. žito/testenine. Na maščobi prepražimo čebulo – čim dlje in na majhnem ognju, boljši bo okus. Nato dodamo še malo maščobe, povečamo ogenj, na hitro prepražimo začimbe in česen, nato pa dodamo še na tanke rezine ali majhne koščke narezano meso, sledi zelenjava, vse skupaj pražimo kot v voku in po potrebi dodajamo malo maščobe. Dodamo še riž (oz. kar imamo), premešamo in ponovno malo prepražimo. Po želji dodamo omako (paradižnik ali sojo, lahko pa tudi smetano ali vino ali pa kar vse), premešamo. Na koncu na vse skupaj ubijemo še jajce, če želimo še bolj krepko kosilo, prepečemo, zmešamo in  … okrasimo s svežo rukolo/mlado čebulo/parmezanom/…

 

NAMIGI:

Kosilo bo uspelo tudi brez jajc in mesa – lahko dodate malo tofuja ali pa tudi ne.

Možnost so tudi gobe ali ribe.

Dodate lahko tudi korenje, grah ali bučke

(Visited 437 times, 1 visits today)