Projekt kruh! Če ste nakupili moko in kvas, čeprav še nikoli niste pekli kruha, zdaj ni več izgovora. Poskusite. Po tem receptu vam bo zagotovo – in preizkušeno – uspel hrustljav kruh.
Sestavine:
- moka (katerokoli imate doma, rezultati bodo sicer različni, a po nekaj poskusih bo kruh tak, kot ga imate najraje; mi smo ga naredili z belo ostro moko)
- kvas (svež ali v prahu ali droži)
- voda
- sol
- če uporabljate svež kvas še mleko in sladkor za pripravo kvasca
Priprava:
1/8 svežega kvasa zdrobimo v skodelico, dodamo žličko sladkorja in 2 dcl toplega mleka. Ne zmešamo, pustimo pokrito 15 minut.
V večjo posodo presejemo moko, dodamo žličko soli. Premešamo, naredimo jamico in zlijemo kvasac (mešanico kvasa)v moko). Premešamo, dodamo 2 dcl tople vode (počasi prilivamo do želene gostote), pregnetemo, predenemo nazaj v posodo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati na toplem 20 minut. Ponovno pregnetemo in ponovno pustimo pokrito vzhajati na toplem 1 uro. Večkratno vzhajanje namreč pripelje do dobrega kruha.
Pečico prižgemo na 180 (z ventilacijo) oz 200 stopinj Celzija – pekač pustimo v pečici, da je topel.
Testo malce pomokamo, pregnetemo, oblikujemo v štruco ali hlebček, predenemo v pekač, prebodemo z vilicami in zarežemo z nožem. Pečemo 45 minut, vmes ga lahko enkrat ali dvakrat malo poškropimo z vodo.
Da je pečen, preverimo tako, da potrkamo po skorji. “Votlo”trkanje pomeni, da je kruh pečen.
Naslednji korak: peka pirinega kruha brez kvasa!