Preprost recept za kruh, ki bo uspel tudi, če ga pečete prvič

31. marca, 2020

Projekt kruh! Če ste nakupili moko in kvas, čeprav še nikoli niste pekli kruha, zdaj ni več izgovora. Poskusite. Po tem receptu vam bo zagotovo – in preizkušeno – uspel hrustljav kruh.

Sestavine:

  • moka (katerokoli imate doma, rezultati bodo sicer različni, a po nekaj poskusih bo kruh tak, kot ga imate najraje; mi smo ga naredili z belo ostro moko)
  • kvas (svež ali v prahu ali droži)
  • voda
  • sol
  • če uporabljate svež kvas še mleko in sladkor za pripravo kvasca

Priprava:

1/8 svežega kvasa zdrobimo v skodelico, dodamo žličko sladkorja in 2 dcl toplega mleka. Ne zmešamo, pustimo pokrito 15 minut.

V večjo posodo presejemo moko, dodamo žličko soli. Premešamo, naredimo jamico in zlijemo kvasac (mešanico kvasa)v moko). Premešamo, dodamo 2 dcl tople vode (počasi prilivamo do želene gostote), pregnetemo, predenemo nazaj v posodo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati na toplem 20 minut. Ponovno pregnetemo in ponovno pustimo pokrito vzhajati na toplem 1 uro. Večkratno vzhajanje namreč pripelje do dobrega kruha.

Pečico prižgemo na 180 (z ventilacijo) oz 200 stopinj Celzija – pekač pustimo v pečici, da je topel.

Testo malce pomokamo, pregnetemo, oblikujemo v štruco ali hlebček, predenemo v pekač, prebodemo z vilicami in zarežemo z nožem. Pečemo 45 minut, vmes ga lahko enkrat ali dvakrat malo poškropimo z vodo.

Da je pečen, preverimo tako, da potrkamo po skorji. “Votlo”trkanje pomeni, da je kruh pečen.


Naslednji korak: peka pirinega kruha brez kvasa!

 

 

(Visited 1.102 times, 1 visits today)