Katera omaka se prilega h kateri vrsti testenin?

8. septembra, 2019

Italijani so znani po svojih testeninah v številnih različicah, vključno z omakami. In zanje obstajajo jasna pravila. Po italijanskem okusu vsaka omaka ustreza samo eni določeni vrsti testenin. Katera omaka gre s katerimi testeninami? Tukaj je pregled za naslednjič, ko se lotite kuhanja.

Špageti

Vsi poznamo špagete s klasično bolognese omako. Vendar je to v resnici nemška različica, saj Italijani bolognese omako jedo s širokimi rezanci. Špageti so dolgi in tanki zato je zanje najbolj primerna preprosta paradižnikova omaka ali pesto.

Široki rezanci

Kot je že opisano zgoraj, Italijani široke rezance najraje jedo z bolognese omako, saj lahko zaradi svoje širine absorbirajo več omake. Širokim rezancem se dobro prilegajo tudi kremne omake.

Tortelini

Tortelini so polnjene testenine, ki so v bistvu jed sama zase. Ker ima nadev v tej vrsti testenin že svoj okus, tortelini potrebujejo zelo malo ali nič omake. Malo zeliščnega masla ali olivnega olja je popolnoma dovolj. Če pa želite še nekaj več, jih lahko potresete še s parmezanom.

Metuljčki

Ta vrsta testenin, ki jo zagotovo poznamo vsi, je videti kot majhni metuljčki. Uporabna je za gladke paradižnikove omake, ali tudi za bolognese omako.

Svedri

Spiralni rezanci so pravzaprav namenjeni hladni kuhinji in testeninskim solatam.

Peresniki

Peresnike prepoznamo po značilni obliki – poševnem rezu na vsaki strani. Najbolj se podajo h kremnim omakam s sirom, smetano ali zelenjavo. Lahko pa se uporabljajo tudi za solate.

Školjke

Testenine v obliki školjk se odlično obnesejo s pikantnimi omakami s klobaso, salamo ali sirom, saj njihova oblika omako dobro absorbira. Školjke so na voljo tudi v različici XL. Te so odlične za nadev in peko v pečici.

Zvezdice

Kot že ime pove, so zvezdice v obliki zvezde. Ta vrsta testenin je odlična spremljava za juhe.

Makaroni

Makaroni in sir? Odlična kombinacija, ki je poznana po vsem svetu. Makaroni se odlično ujemajo s sirovo ali mesno omako.

Njoki

Njoki v resnici niso enaka vrsta testenin, kot so vse zgoraj naštete, saj so narejeni iz krompirja, a so vseeno odlični. Najbolj so priljubljeni pri kremnih paradižnikovih omakah. Pripravite jih lahko tudi s pestom ali špinačno omako.

Na splošno velja, da bolj je omaka debelejša in mesnata, širše morajo biti testenine. To pravilo velja tudi za zvite ali valovite testenine. Bolj so zvite, bolj močna mora biti omaka. Dolge ali tanke testenine je treba jesti z gladkimi in lahkimi omakami. Kremne omake pa so njabolj primerne za jajčne rezance.

(Visited 387 times, 1 visits today)